Torontáli Zoltán Gazdaság

Ilyen a békés magyar-szlovák együttélés: van is, meg nincs is

Hűvös távolságtartás és a tudatos integráció hiánya jellemzi Magyarország leginkább „elszlovákosodott” települését. Könnyű a béke, amíg nem szólnak egymáshoz a felek, de kiborul-e a bili, ha a szlovákok át szeretnék venni az irányítást?

hvg.hu Vállalkozás

Magyarul beszélt a vásárlókkal, ezért rúghatták ki Szlovákiában

A frissen nyitott somorjai Deichmann cipőboltból rúgtak ki egy magyar nőt, mert a dolgozó állítása szerint a magyar vásárlókkal magyarul beszélt, sokukat személyesen ismerte. Korábban már dolgozott egy másik üzletben Pozsonyban is, ott a magyar nyelv használata miatt nem voltak problémák. A Deichmann szerint nem emiatt váltak meg a nőtől.

MTI Világ

Felmondott a szlovák államfő magyar nőket szidalmazó beosztottja

Június 15-i hatállyal távozik hivatalából Dárius Rusnák, a szlovák államfői iroda közönségszolgálati osztályának vezetője, aki két fiatal nőt szidalmazott egy pozsonyi kávézóban néhány héttel ezelőt amiatt, hogy magyarul beszéltek – közölte az Új Szó szlovákiai magyar nyelvű lap kedden.

Németh András Világ

Csak Ausztriában nem fogynak a magyarok

Valamennyi szomszédos országban csökken a magyarok száma, kivéve Ausztriát. A kettős állampolgárságról hozott törvény a jelek szerint csak súlyosbított a helyzeten.

MTI Világ

Transzparensekkel tiltakoztak a magyarok az Európai Parlamentben

"Bevándorló vagyok a saját hazámban, vendég a saját lakásomban" - hirdette pólóján Gubik László, aki egyike azoknak, akiket Szlovákiában megfosztottak szlovák állampolgárságuktól. A szlovák állampolgársági törvény ügyét egy bizottság zárt ülésen tárgyalta.

MTI Világ

Eltűnt 1,4 millió magyar

A Kárpát-medencében a 2011-es népszámlálások szerint a lakosság száma hozzávetőleg 25 millió 700 ezer volt, és mintegy 10 millió 400 ezren (40,5 százalék) vallották magukat magyar nemzetiségűnek – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) Népességtudományi Kutatóintézete csütörtökön. A szomszédos országokban sokkal kevesebben vallották magukat magyarnak, mint korábban, a korábbi bő egymilliós csökkenést mintegy egymillió négyszázezres követte.

MTI Világ

Kizárhatja pártja Ján Slotát

Fegyelmi eljárást indít a Szlovák Nemzeti Párt (SNS) elnöksége Ján Slota, a párt szélsőséges kijelentéseiről ismert egykori elnöke ellen - közölte a TASR szlovák közszolgálati hírügynökség.

MTI Világ

Az európai szocialisták is elítélik Fico magyarellenes beszédét

Hannes Swoboda, az Európai Parlament szocialista frakciójának vezetője sem tud egyetérteni azzal, hogy Robert Fico szlovák kormányfő a múlt héten Túrócszentmártonban azt állította: a szlovákiai kisebbségek zsarolják az államot, amely nem is az övéké, hanem elsősorban a szlovákoké.

hvg.hu Világ

Hazaküldené Rákóczi hamvait a volt kassai érsek

Magyarországra vitetné II. Rákóczi Ferenc hamvait a kassai dómból Alojz Tkáč, a város nyugalmazott érseke - közölte a pozsonyi Új Szó. Szerinte a sírhelyet látogató magyar turisták egy része úgy viselkedik, hogy ezzel megszentségteleníti a katedrálist. Állítólag jobbikos turisták csapták ki a biztosítékot még októberben, a Jobbik pedig most "örömmel várja" haza a "Nagyságos Fejedelmet".

hvg.hu/bumm.sk Világ

Magyarnak hazudják magukat a szlovák nők

Ismét fellángolt a vita Szlovákiában a női nevek "ová" végződésének elhagyása körül. A belügyminisztérium és a kulturális minisztérium 20 éve vitázik a kérdésen. Közben a szlovák nők más nemzetiségűnek hazudják magukat, hogy "ovátlaníthassák" nevüket.

hvg.hu/ujszo.com Világ

Megállíthatatlan a szlovákiai magyarok beolvadása Bugár szerint

Csak lassítani lehet a szlovákiai magyarok fogyását, megállítani nem - mondta a SITA hírügynökségnek adott interjújában Bugár Béla. A Híd elnöke szerint a szlovákiai magyarok asszimilációjának egyik oka, hogy sokan szlovák iskolába adják gyermeküket, azt gondolván, hogy ott jobban megtanulnak szlovákul.

hvg.hu Kult

Kassa 2013: áll a bál Európa kulturális fővárosa körül

Sok a gond a 2013-as Európa kulturális fővárosának választott Kassán a programok szervezése körül: már a hűtlen kezelés is felmerült, a magyar szervezetek szerint pedig nem kapnak sem elég lehetőséget, sem elég támogatást.

1 2 3 4 5 6 7
10

A címlapról ajánljuk