Czeglédi Fanni Élet+Stílus

Duplán jól járunk, ha elfelejtjük a Volánt és MÁV-ot

Kilenc éve indult, mára szinte külön szubkultúraként működik az ingázók és az egyetemisták kedvence. Akár veszélyesnek is gondolhatnánk, hogy beülünk egy idegen autójába, ám a rendszeres felhasználók szerint az útiköltség szétdobása és a kényelem mellett a telekocsizás az, amit ígér: valódi közösségi élmény.

hvg.hu Vállalkozás

Az Uber után most a telekocsira szállhat rá a kormány

A Nemzeti Közlekedési Hatóság közúti ellenőröket toboroz „a jogkövető magatartást tanúsító fuvarozók védelme érdekében”. A fuvarozók szaklapja szerint azonban félő, hogy furkósbottal lépnek fel az illegális személyszállítás ellen, aminek így könnyen áldozatul eshetnek a telekocsis cégek is.

Mizsur András Itthon

Tudta, hogy csendben megszűnt az Uber vetélytársa is?

Az Uber előtt jelent meg Magyarországon a Wundercar fuvarmegosztó szolgáltatás, és még jóval az Uber kivonulása előtt - de más okból - leállt. Szép csendben intézte, nemlétéről ez az első sajtópublikáció.

hvg.hu Vállalkozás

Az Uber is a telekocsizással jön

San Franciscoban már tesztelik a Smart Routes szolgáltatást, melynek lényege, hogy nem kaputól kapuig viszik az utast, hanem egy buszhoz hasonlóan meghatározott útvonalon közlekednek, az utasokat pedig bizonyos pontokon – kvázi buszmegállókban – kapják fel.

hvg.hu Gazdaság

Már a telekocsisok is retteghetnek a NAV-tól

A NAV revizorai népes baráti társaságnak álcázták magukat, hogy lebuktassanak egy szabolcsi feketefuvarozót, aki interneten hirdette telekocsi-szolgáltatását. Tevékenységére egy közérdekű bejelentés hívta fel az adóellenőrök figyelmét. Azoknak, akiknek nem származik hasznuk a telekocsizásból, nem számíthatnak szankcióra – közölte a NAV.

Szabó M. István Gazdaság

Leveri a repülőt, a buszt és a vonatot is a telekocsi

Egy út holnapután Münchenbe 12 200 forintért jó ajánlat? És ha háztól házig szól? Vagy Londonba, ugyanígy, 25 ezerért? És mindezt kocsival, előre lecsekkolható sofőrrel és utastársakkal, de nem a haszonért, hanem csak mert van, aki mivel így is, úgy is megy, némi spórolás mellett kellemes útitársakat is keres? Na, ez a telekocsizás, autóhopolás, hoperkedés lényege, amit havonta már több tízezren tudatosan használnak.

Gál Éva Laura Vállalkozás

A járműmegosztás jelenti a városi közlekedés jövőjét

Az amerikai Zipcar kétszemélyes vállalkozásból tizenhárom év alatt félmilliárd dolláros üzletté nőtte ki magát. Alapítója, Robin Chase új kihívások után nézett, de megmaradt a közlekedés területén belül: olyan vállalkozásokat indított, amelyek hatékony közlekedési alternatívát nyújtanak a városlakóknak. Érdeklődése az utóbbi időben Kelet-Európa felé fordult: a magyar telekocsiplatformnak, a Zivinek ad üzleti tanácsokat.

Varga Szabolcs Vállalkozás

Meghódíthatod a világpiacot a szüleid pincéjéből

Könnyű hozzáférhetőség, önbizalom és befektetők – e hármasban látja a startup sikerét a Budapest Barcamp fő attrakciója, az eBay egykori alelnöke Gil Penchina, aki előadasában tanácsokkal látta el a magyar startup vállakozókat, és a kaliforniai Szilícium Völgy inspiratív vállalkozói környezetének titkát fedte föl. Később a régiós startup verseny résztvevői álltak elő projektjeikkel, amik közül az egyik legmeggyőzőbb a Zivi csapata volt, akik közlekedési alternatívát nyújtanak telekocsi projektjükkel.


A címlapról ajánljuk