MTI Instant tudomány

Félszáz országban retteghetnek az emelkedő tengerszint miatt

A klímaváltozás hatásai egyre súlyosabb következményekkel járhatnak a kis szigetországok lakóira, és számszerűsítve több mint tízezermilliárd dolláros kárt okozhatnak az apró, de magas népsűrűségű földdarabokon - közölte az ENSZ Környezetvédelmi Programja (UNEP) csütörtökön közzétett jelentésében.

MTI Tech

Veszélybe kerül London is: 1,6 méterrel nőhet a tengerszint 2100-ra

Az utóbbi hat év a legmelegebb időszak volt az arktiszi megfigyelések 1880 óta rögzített történetében, és ez alapján tudósok úgy vélik, hogy a korábban jósoltnál nagyobb mértékben, akár 1,6 méterrel is emelkedhet a tengerszint 2100-ra. Ilyen léptékű változás fenyegetné London és Sanghajt, Banglades és Florida partjait, a csendes-óceáni szigeteket.

hvg.hu Tech

Magyar eszköz lapul a Földet figyelő műhold belsejében

Az Európai Űrügynökség (ESA) tudományos műholdja a GOCE-t (Gravitációs mező- és állandó állapotú Óceánáramlat-megfigyelő), 2009 márciusától térképezi fel a földi gravitációs erőteret. Ez voltaképpen a föld alakjának műholdas meghatározását jelenti. A kutatásra használt eszköz kiemelkedő európai műszaki-tudományos teljesítmény: Európa 13 országából összesen 45 cég vett részt a munkában, a tudományos programba magyar kutatók, az MTA-BME Fizikai Geodézia és Geodinamikai Kutatócsoportjának munkatársai is bekapcsolódtak.

hvg.hu Világ

Másfél méteres víz borította el Velencét

Velencének jelentős részét harmadik napja önti el a tenger, péntek hajnalban 145 centimétert mértek, a szerdai 114 centiméter és a csütörtöki 133 centiméter után.

hvg.hu Tech

Negyedmillió ausztrál háztartás kerülhet veszélybe

Ausztrália tengerparti házainak közel negyede, azaz mintegy 250 ezer lakóépület kerülhet víz alá az évszázad végéig, ha nem sikerül megállítani a tengerek szintjének emelkedését - derül ki egy ausztrál kormányzati jelentésből.


A címlapról ajánljuk