Tóth Richárd Itthon

Idén befogadtunk 279 menekültet, jegyezzük meg, több nem nagyon lesz

Az év első négy hónapjában 279 embernek adott védelmet Magyarország különböző jogcímeken (van köztük elismert menekült, oltalmazott, valamint befogadotti státuszú). Áprilisra aztán csökkent az előző hónapokban tapasztalt lendület. Könnyen lehet, hogy az Alaptörvény módosításával és a Stop Soros-jogszabály elfogadásával a kormány most hermetikusan lezárja az országot.

hvg.hu Itthon

Európa Tanács: Börtönszerűek a magyar tranzitzónák

Az Európa Tanács szakértői bizottsága egyebek mellett azt kifogásolta, hogy kevés a férőhely a zónákban, sokan a határ túloldalán kénytelenek várakozni. A Fidesz szerint az Európa Tanács szakértői be akarják engedni a migránsokat.

hvg.hu Itthon

208 gyereket sikerült őrizetben tartanunk a tranzitzónákban

Egy Európa tanácsi szervezet régóta figyeli Magyarországot, ajánlásokat fogalmaz meg, majd azok betartását is monitorozza. Legutóbbi jelentésük a kormány két sikertörténete, a migráció és a romaügy terén állapítja meg: az ajánlásaikat a kormány nem vette figyelembe. A tranzitzónákban gyerekeket és kísérő nélküli kiskorúakat tartunk fogva, a romák rossz lakhatása és a diszkrimináció ellen keveset sikerült tenni.

hvg.hu Itthon

A strasbourgi bíróság előtt a magyar tranzitzóna ügye

Szerda délelőtt nyilvános meghallgatást tartott az Emberi Jogok Európai Bírósága a magyar tranzitzónás fogvatartás ügyében. A pert még 2015 őszén kezdeményezték a Magyar Helsinki Bizottság menedékkérő ügyfelei.

Gergely Márton Itthon

Orbán öngólja: a tranzitzóna óta nő a menekültek száma, és meg sem állítható

A tény, hogy Magyarország 1300 embernek oltalmazotti státuszt biztosított 2017-ben annyira forradalmi, mint az állítás, hogy a Föld gömbölyű. Attól válik politikummá, hogy Orbán eddig a szemünkbe nézve állította: lapos. Rosszabb hír számára, hogy az általa kialakított rendszernek a következménye, hogy 2018-ban is kénytelenek lesznek a hatóságok a tavalyihoz hasonló nagyságrendben menekülteket oltalomra méltóként elismerni. És mindez épp az Orbán Viktor által megálmodott tranzitzóna miatt van.

Dercsényi Dávid Itthon

"Mit követtetek el, apa?" - avagy a nagy magyar börtönkísérlet

Körülményeik javulásáért tüntetnek a tompai tranzitzónában a bentlakók. Van min javítani: hemzsegnek a fegyveres őrök, a muszlim bentlakók sértésmájkrémet kapnak enni, a konténerekben nem megy a légkondi, és a murvával fedett udvar is felforrósodik. A kormány ide helyezné el a kvótaperben érintett 1200 menekültet is - a bentlakók pedig egyre borzalmasabb körülményekre panaszkodnak.

Windisch Judit Itthon

Megnéztük a helyet, ahol Németh Szilárd szívesen lakott volna

Menekültek nélkül mutogatták a kibővített tompai tranzitzónát Pintér Sándor belügyminiszternek, aki az első percekben zavarba hozott egy rendőrt. Kiderült, menekültbántalmazás miatt egy rendőrt kirúgtak, Pintér viszont – szemben az unióval – a 14-18 évesekért nem aggódik.

Dercsényi Dávid Itthon

Épp csak a terroristákra nem jelent veszélyt az Orbán diktálta szigor

Erősebb lett a jogi határzár, a kormány könnyebben rendelheti el a tömeges bevándorlás okozta válsághelyzet különleges jogállását. A kvázi rendkívüli állapotról a kormány 2015-ben még állította: nincs kihatással az állampolgári jogokra, csakis a hatósági eljárások gyorsítását szolgálja. Mára kiderült: ez nem igaz. Orbán szerint még évekig kritikus lesz a helyzet, a válsághelyzet tehát még bőven érvényben lehet a 2018-as választásokon is.

MTI Itthon

Szigorították a jogi határzárat

Pintér Sándor belügyminiszter előterjesztését 138 kormánypárti és jobbikos igen szavazattal, 6 LMP-s és független képviselők által leadott nem ellenében és 22, zömmel szocialista tartózkodás mellett fogadták el a képviselők.

1 2 3 4

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával