Vándor Éva Élet+Stílus

Egy trauma kimondása sohasem következmények nélküli

Milyen pszichés terhet vettek magukra és milyen kockázatot vállaltak a szexuális zaklatások áldozatai azzal, hogy felidézték, megfogalmazták, kimondták azt, ami velük történt? Hol ér össze a #metoo kampány és az áldozatiság mindennapos csomagja?

MTI Sport

Megmérték, mennyire veszélyes a triatlon

Az eddig véltnél nagyobb valószínűséggel szenvednek szívrohamot vagy azonnali halállal járó traumát a triatlonversenyzők egy nagyméretű, hosszú távú kutatás adatai szerint.

MTI Világ

Meghalt Aleppo bohóca

Légitámadásban halt meg az a 24 éves férfi, aki bohócként vidította fel az észak-szíriai nagyváros keleti negyedeinek háborús traumát átélt gyermekeit.

MTI / hvg.hu Itthon

Ombudsman: kíméletesebbé tehetik a gyerekek kihallgatását egy új módszerrel

Az alapvető jogok biztosa az úgynevezett izlandi módszer vagy más néven Barnahus modell bevezetését javasolja a magyarországi igazságszolgáltatásban. Ennek lényege, hogy a gyermekekkel hagyományos kihallgatóhelyek helyett egy különálló, családi házas övezetben lévő épületben beszélgetnek el a szakemberek.

G. Tóth Ilda Plázs

„Döbbenetes mértékű a gyerekek szorongása”

Miként viselkedjen egy szülő, ha azt látja, hogy gyermekét megrémítik a terrortámadásokról szóló hírek? Mi van, ha nem beszélünk megrázó képekről, ha engedjük eluralkodni a frusztrációt vagy a félelmet? Gyurkó Szilvia gyerekjogi szakértővel beszélgettünk szülői eszközökről, hibákról, megfogalmazott, illetve ki nem mondott érzésekről.

Kálmán Attila Itthon

"Egy kis víz mindig a bőr alatt marad" – A kínzás nem feledhető

A plakátkampány és kormányzati propaganda nem válogat a menekültek között, ami a kínzásokat túlélő és egyéb módon súlyosan traumatizált menekültekkel szemben nemhogy méltánytalan, hanem elkeserítő is. Pedig megrázó történeteik a civil segítőket is nagyon igénybe veszik, de a területen tevékenykedő Cordelia Alapítvány még a hatóságokat is igyekszik felkészíteni a kihívásokra. A nyilvánosság szinte semmit sem érzékel abból, milyen szerencsétlen sorsú emberek áramlanak Magyarországra.

Dubrovszki Dániel Itthon

„Liberális tanár vagyok és rettegek liberális diákjaimtól”

A politikai korrektség egyik legaktuálisabb trendje a „megrázó tartalomra” való figyelmeztetés, amely a nemi erőszakot elszenvedettek védelméből indult ki, mára viszont egyesek az irodalmi kánont is átírnák a nevében. Miközben az USA-ban nagy vita van az egyéni traumák kölcsönös tiszteletben tartásán alapuló (ön)korlátozásról, nehéz megmondani, mikor vetődik fel hasonló Magyarországon.

MTI Kult

Ne félj a mumustól! címmel született pályázat a gyermekkori félelmek ellen

A Cseh Rádió gyerekekkel foglalkozó kreatív csoportja pályázatot hirdet a gyerekkori félelmekkel és szorongásokkal való megküzdés elősegítésére Ne félj a mumustól! címmel: a kiírásra rajzokkal, iparművészeti alkotásokkal, számítógépes grafikákkal, két- vagy háromdimenziós animációkkal nevezhetnek az 5-15 év közötti korosztály tagjai.

MTI Plázs

Segít az álom a traumák feldolgozásában

Agyi szkenneléssel sikerült kimutatniuk amerikai kutatóknak, hogy az alvás segít feldolgozni a kellemetlen és traumatikus élményeket - számolt be róla a BBC hírportálja.

Schweitzer András Történelem

A Trianon-trauma mint hungarikum

Az első világháborúban vesztes országok többsége ma már alig gyászolja az akkortájt elcsatolt területeket – leginkább azért, mert nincsenek a határaikon túl sok százezres vagy milliós nemzetrészek.

hvg.hu Plázs

Megvan, hogyan írhatók át a rossz emlékek

Gyógyszer nélküli utat találtak amerikai kutatók arra, hogy átírják a félelmet keltő emlékeket, ezáltal megnyílik a lehetőség a traumákat követően jelentkező zavarok új típusú kezelésére - jelentették a Nature magazin csütörtöki számában.


A címlapról ajánljuk