Boldogkői Zsolt Tech

Válságban a modern orvoslás?

A tudományalapú orvoslás társadalmi tekintélye igen alacsony szintre lavírozta magát mára. A szakmán belülről erős kételyek fogalmazódnak meg a modern biológia eredményeinek gyógyászatban való alkalmazhatóságát illetően, sőt a tudományt magát is érik támadások. A gyógyszeripar kutatás-fejlesztési befektetéseinek megtérülési rátája óriási mértékben zuhan, 2020-ra nulla értéket vizionálnak. Az egészségügy hétköznapjai egyes országokban katasztrofálisak, a forráshiány pedig világjelenség. Mi az igazság, és van-e kiút? E kérdésekről szól Boldogkői Zsolt professzor írása.

hvg.hu Tech

Guineai páviánok angolul tanulnak olvasni - videó

Francia tudósok a páviánok egy eddig hihetetlennek tűnő képességét fedezték fel, felismernek akár négybetűs szavakat is. A guineai főemlősökkel végzett kísérletek arra mutatnak, hogy alábecsültük az értelmi képességeiket.

hvg.hu Itthon

DK: megvédjük a tudományos fokozatokat

A Demokratikus Koalíció szolidáris a magyar tudományossággal és leghatározottabban visszautasítja azokat az alaptalan vádakat és gyanúsításokat, amelyekkel Lázár János a tudomány világát és a tudományos minősítések rendszerét illette.

MR1-Kossuth Rádió Tech

Elkészült a kaposvári "sertéshotel"

A rossz nyelvek által sertéshotelnek nevezett, szabatos nevén azonban Termékfejlesztési és Nyomonkövetési Kutató Központnak hívott épületegyüttes egyaránt szolgálja majd az oktatást és a tudományt Kaposvárott.

MTI Tech

Grafének: dél-koreai-magyar csúcstechnológia a rákkutatásban

Rákkutatással és az anyagtudomány legígéretesebb ágának tekintett grafénkutatásokkal foglalkozik majd az a két laboratórium, amelyek létrehozásáról megállapodást írt alá szerdán Pálinkás József, a Magyar Tudományos Akadémia elnöke és Min Dong-Pil, a felfedező kutatásokat támogató Koreai Alapkutatási Tanács elnöke.


A címlapról ajánljuk