hvg.hu Gazdaság

Orbán kedves egyeteménél furcsaságokra bukkant az EU

Durva túlárazásokra bukkant az Európai Bizottság a Nemzeti Közszolgálat Egyetem (NKE) és a kormányhivatalok egyik közös projektjénél, amelyre 17,5 milliárdos uniós támogatást kaptak – írta a 24.hu. A bizottság levélben kért magyarázatot.

MTI / hvg.hu Gazdaság

5,5 milliárd euró ment el szabálytalanul az EU-s pénzekből

A szabálytalan pénzköltés nem feltétlenül jelenti a csalást vagy a pazarlást, csak hogy olyan projektek kapták a pénzt, amik nem voltak arra jogosultak. Az Európai Számvevőszék jelentéséből kiderül: nem egyedül Magyarországon történtek ilyenek.

hvg.hu Gazdaság

Lázárék belső vizsgálatot indítanak a fideszes Voldemort ügyében

A Miniszterelnökség belső vizsgálaton igyekszik tisztázni a borsodi fideszes Mengyi Rolandot érintő korrupciós vádakat, egyelőre arra keresve a választ, hogy az érintett cégek milyen formában indulhattak el pályázatokon a 2007-2013-as, illetve a 2014-2020-as uniós ciklusban. Mengyi állítólag tízmillió forint "alkotmányos költséget" kért a nyertes pályázatok fejében. Csepreghy Nándor érintettségéről is beszélnek.

Stemler Miklós Itthon

Orvosképzéssel pörgetné fel a gazdaságot a kormány

Az orvosok béremelésére nem ad pénzt a kormány, de uniós forrásokkal és magántőkével együtt majdnem 50 milliárd forint jut a Pécsi Tudományegyetem idegen nyelvű képzéseinek fejlesztésére. Az egyetem cserében vállalja, hogy megduplázza a külföldi hallgatók számát. A tét valójában nem kevesebb, mint a magyar orvosképzés jövője.

hvg.hu Gazdaság

Üzenet Brüsszelből: Így jár a legjobban Magyarország

Európai bizottsági szóvivő mondta el, milyen elveket kellene betartania Magyarországnak az uniós pénzek lehívásánál, hogy a fellendülés tartós legyen, és a jólét magasabb szintre emelkedjen. Az Európai Bizottság egyébként elégedett a magyar gazdasági teljesítménnyel, és a pénzlehívások körüli vitákat normál ügymenetben le tudják zárni a magyar féllel – mondta Jakub Adamowicz.

hvg.hu Gazdaság

TI: A korrupciót hizlalják az országba ömlő uniós pénzek

Rendszeresen túlárazzák az uniós projekteket, és mindezt központosítva teszik – ez derül ki a Transparency International Magyarország-tanulmányából, amelyet ma mutattak be Budapesten. A hatóságok nem érdekeltek abban, hogy szigorúan ellenőrizzék a költéseket, így a túlárazás gyakorlatilag kódolva van a rendszerben. Nem ritka, hogy a piaci ár ötszöröséért szereznek be egy árut uniós támogatással.

MTI Gazdaság

Újraindult a felfüggesztett uniós pénzek kifizetése

A következő hetekben mintegy 210 milliárd forint fejlesztési forrást utalnak ki Magyarországnak. A programokat a bizottság még áprilisban függesztette fel, mert kifogásolta a magyarországi projektek 2007 óta működő kiválasztási rendszerét.

1 2 3
A címlapról ajánljuk