hvg.hu Vállalkozás

Beindult a fúrás, már a Big Mac-index sem az igazi?

A tekintélyes brit gazdasági hetilap, az Economist 1986 óta publikálja félévenként frissítve a Big Mac-indexet, és közli, mennyibe kerül az ikonikus szendvics a világ különböző tájain. A franciák vitatják a módszertant.

Molnár Barbara Gazdaság

Ha úgy érzi, hogy rosszul keres, az nem véletlen

Felejtse el, hogy az osztrákokkal hasonlítgatja össze a fizetését, meg hogy számolgatja, mire elég az tőlünk nyugatra. A következő 50 évben esélyünk sincs az osztrákokhoz közelíteni. De a szlovák béreket se nagyon méricskélje, mert csak ideges lesz, inkább a közelünkben lévő Románia vagy Törökország fizetéseit érdemes nézegetni.

hvg.hu Vállalkozás

Kína legfőbb exportcikke: a turista

A kínai turisták elképesztő számban és ütemben árasztják el a világot: tavaly 110 millió kínai turista kelt útra, számos országban nemsokára ők lehetnek a legnagyobb vásárlóerővel bíró csoport, mindezt úgy, hogy jelenleg a lakosság mindössze 5 százaléka rendelkezik útlevéllel.

Molnár Barbara Gazdaság

Bújtatott áremelés: Csóróbbak lettünk, átvernek minket

A régi jó dolgokból jó esetben csak az áruk maradt, a zacskóba, csomagolásba viszont egyre kisebb mennyiséget tesznek a gyártók, élelmiszerből vagy napi használatú áruból egyaránt. Sokszor az egykilós liszt sem 1000 gramm. Nem ritka az sem, hogy silányabb minőségűre cserélik ki valamelyik összetevőt. A leggyakrabban vásárolt alapvető élelmiszereknél gyakran átvernek minket. De ne csodálkozzunk: ha nincs pénzünk, a vállalatok a bújtatott áremeléshez nyúlnak.

hvg.hu Gazdaság

Csóró környéknek csóró szupermarket jár?

Az Egyesült Államokban egyre komolyabb gondot jelent az, hogy az alacsonyabb jövedelemmel rendelkező embereknek nincs lehetőségük egészséges élelmiszerhez jutni. Az áruházláncok, szupermarketek ugyanis nem települnek be azokba a térségekbe, ahol nincs elegendő vásárlóerő, vagy ha ott is vannak, akkor első osztályú élelmiszert csak nagyon drágán adnak. "Élelmiszer-sivatagok" alakulnak ki. Magyarországon nem ilyen súlyos a helyzet, de nálunk is vannak érdekességek.

hvg.hu Én és a Cégem

Tényleg csórók a magyarok

Az egy főre jutó éves nemzeti vásárlóerőt tekintve Magyarországot már Horvátország és Szlovákia is lehagyta. A magyarok az európai átlag kevesebb mint 40 százalékával rendelkeznek, de Budapesten valamivel jobb a helyzet. Fantasztikus siker, hogy a főváros eléri az eurót három éve (!) bevezető Észtország vásárlóerejét is.

MTI Gazdaság

MSZP: Kenyérre és euróra számolva is csökkent a minimálbér

Az Együtt-PM szerint a minimálbér-emelés után is 11 ezer forinttal marad kevesebb a dolgozók zsebében, mintha a Bajnai-kormány alatt létező adórendszer lenne érvényben. A szocialisták szerint pedig az emelt minimálbér vásárlóértéke alacsonyabb, mint 2010-ben volt. A Fidesz úgy reagált: a baloldal hazudik.

hvg.hu Gazdaság

Európa egyik szegényháza vagyunk

Európa tíz legmódosabb országa a teljes európai vásárlóerő mintegy fele fölött rendelkezik, míg a legszegényebb Moldovában az egy főre jutó átlagosan elkölthető jövedelem az európai átlag egytizedét sem éri el. Magyarország továbbra is a 31. helyen áll megelőzve – többek között – Montenegrót és Romániát – derül ki a GfK Vásárlóerő tanulmányának 2013. évi adataiból. Az idén első alkalommal vizsgált járási adatok szerint a legtöbb jövedelemből a Budakeszi járás, míg a legkevesebből az ország északkeleti határvidékén élő járások lakosai gazdálkodhatnak.

MTI Vállalkozás

22 európai országban nőtt a vásárlóerő

A világgazdasági válság ellenére 2008 és 2012 között 22 európai országban nőtt a lakosság vásárlóereje - derült ki a bécsi székhelyű RegioDataResearch intézet kedden bemutatott tanulmányából.

hvg.hu Ingatlan

A plázastop nem mindenkire érvényes

A kereskedelmi ingatlanfejlesztések megállítása vagy csökkentése számos ponton veszélyt hordoz a magyar gazdaság növekedésére és a hazai foglalkoztatásra nézve, valamint tovább mélyíti az építőipar és a kereskedelem válságát. A következő néhány évben a plázastop ellenére 10 újabb bevásárlóközpont léphet piacra.

1 2

A címlapról ajánljuk