Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Ebola: Fontos fázisba ért a kanadai oltóanyag tesztje

Megkezdik szombaton a nyugat-afrikai Guineában a fejlesztésben legelőrébb járó ebolaellenes oltóanyag klinikai tesztjeinek utolsó, harmadik fázisát – jelentette be Margaret Chan, az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója.

MTI

Egyre közelebb állnak a tudósok a HIV elleni oltás kifejlesztéséhez

Biztató eredményeket hoztak a HIV-vírus elleni újfajta vakcina tesztjei az amerikai kutatók szerint, akik a genetikai alapú védőoltást majmokon próbálták ki teljes sikerrel.

MTI

Heteken belül élesben tesztelik az ebola ellenszerét

Heteken belül élesben tesztelik az ebola ellenszerét

Január végén vagy február elején megkezdődhet az ebolavírus elleni egyik oltóanyag tesztelése a járvány által leginkább sújtott Nyugat-Afrikában.

MTI

ÁNTSZ: Még nem késő beoltatni magunkat influenza ellen

Az Országos Epidemiológiai Központ friss jelentése szerint Magyarországon még nem terjed járványosan az influenza, így még nem késő védőoltást kérni – erre hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton.

MTI

ÁNTSZ: eddig nagyon sikeres a méhnyakrák elleni oltás kampánya

Átlagosan tízből nyolc szülő kérte gyermekének az ingyenes HPV elleni védőoltást – közölte az ÁNTSZ.

MTI

Szexuális úton terjedő vírus ellen oltják a hetedikes lányokat ősztől

A HPV elleni védőoltás a 12. életévüket betöltő lányoknak ingyenes lesz. A vakcinát az állam csak felajánlja, a lányok és szüleik szabadon dönthetnek, hogy élnek-e vele. A HPV-fertőzés jelentősen növeli a méhnyakrák kockázatát.

MTI

4-6 éven belül jöhet a Lyme-kór elleni védőoltás

Egyedülálló vakcinát fejlesztettek ki a Lyme-kór ellen cseh tudósok. A betegség ellen eddig nem volt ilyen védelem. Az új oltóanyag azonban egerekben és kutyákban elindította a megfelelő antitestek képződését.

MTI

Szijjártó: a vakcinagyártás élvonalába került Magyarország

Szijjártó: a vakcinagyártás élvonalába került Magyarország

Magyarország a világ oltóanyaggyártásának élvonalába került a GlaxoSmithKline-nal való együttműködésével – ezt mondta Szijjártó Péter pénteken a kormány és a gyógyszeripari cég közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor Gödöllőn. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a társaság vakcinagyártó telephelyén arról beszélt, hogy a világ egyik vezető gyógyszeripar vállalata, a GSK magyarországi tevékenységével jelentősen erősíti a gazdaságot.

MTI

"Szeretnéd, hogy a gyermeked lassú, fájdalmas, gyötrelmes halált haljon?"

"Szeretnéd, hogy a gyermeked lassú, fájdalmas, gyötrelmes halált haljon?"

Világszerte dúl az anyukák oltásellenes kampánya, a közösségi oldalakon terjedő, ördögi tudósokról és népirtásról szóló összeesküvés-elméletek pedig sikeresen feldühítettek egy immunológust.

hvg.hu

Hivatalos: kötelező lett itthon a pneumococcus elleni oltás

A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny idei 46. számában jelent meg. A védőoltást a 0-6 éves korúak körében a folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani.

MTI

Eddig jól vizsgázott a teszteken az új HPV-oltóanyag

A humán papillomavírus (HPV) elleni új, kísérleti vakcina a méhnyakrák ellen 70 százalékos, a genitális daganatok ellen pedig 90 százalékos védelmet nyújt a szert kifejlesztő osztrák kutatók szerint.

MTI
Hirdetés

Kanyaró: jól halad az oltókampány, de még mindig sok a halott

Világszerte 78 százalékkal esett vissza a kanyaró okozta halálesetek száma 2000 és 2012 között az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint. A friss adatok alapján a WHO szakemberei úgy vélik, hogy ebben az időszak alatt 13,8 millió halálesetet sikerült megelőzni. Az immunizáció jó szintjének és a gyermekeket célzó védőoltáskampányoknak köszönhető az eredmény – ismertette pénteken a BBC News.

MTI

Egereknél már működött a madárinfluenza elleni újabb oltóanyag

Kísérleti egereken hatásosnak bizonyult az az oltóanyag, amelyet sanghaji kutatók fejlesztettek ki a madárinfluenza H7N9-es altípusa ellen – adta hírül pénteken a Sanghaj Televízió. A riport szerint a vakcinát a sanghaji közegészségügyi központ fertőző betegségek osztályának kutatócsoportja fejlesztette ki.

MTI

Jól sikerült a szamárköhögés elleni oltás tesztje

Szamárköhögés elleni, orrspray-ben beadható vakcinát teszteltek francia kutatók, sikerrel. Egyetlen adag elég lehet ahhoz, hogy a hat hónaposnál fiatalabb babákat megóvják a betegségtől – derült ki egy kutatásból.

MTI
Hirdetés

Egy színészen is tesztelik az agytumor elleni oltást

Agytumor elleni vakcinát tesztelnek egy 62 éves férfin Londonban. Európában ő az első beteg, aki megkapta a személyre szabott oltóanyagot.

hvg.hu

Hiánycikk lehet itthon is a sárgaláz elleni oltóanyag

Hiánycikk Európában a sárgaláz elleni oltóanyag, és ez Magyarországot is érinti – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön. Magyarországon ez a betegség nem fordul elő. Gondot az okoz, hogy most kezdődik az afrikai, dél-amerikai utazások szezonja, és az Országos Epidemiológiai Központ Oltóközpontjában ebben az időszakban hetente 30-40 ember jelentkezik sárgaláz elleni védőoltásra.

MTI

A szülőket korlátozza az oltási rendszer

A szülőket korlátozza az oltási rendszer

Jövő évtől nem dönthetnek szabadon a szülők arról, hogy kérik-e a pneumococcus elleni védőoltást, mert a kormány tizenegyedik oltásként kötelezővé tette. Bár kevés család száll szembe a rendszerrel, a gyerekek 99 százaléka megkapja a vakcinát, a felmérések azt mutatják, hogy a szülők nem szívesen „tömik” oltóanyagokkal a csemetéiket. A kötelező jelleg ellen küzdő szervezet szerint széleskörű vizsgálatok hiányában lehetetlen megítélni, milyen negatív hatásai vannak a vakcináknak. A minisztérium viszont büszke arra, hogy a kötelező oltásokkal több betegséget sikerült szinte teljesen kiszorítani Magyarországról.

Már biztos: jövőre kötelező lesz egy oltás

Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz – jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke.

MTI

MN: kettővel nőhet a kötelező védőoltások száma

Nemsokára kötelezővé tehetik itthon a pneumococcus, illetve a humán papilloma vírus elleni oltást – tudta meg a Magyar Nemzet az egészségügyért felelős államtitkárságtól.

hvg.hu

Új HIV-védőoltással kísérleteznek amerikai kutatók

Részleges védettséget nyújthat egy új, kísérleti, általános vakcina majmoknál a HIV-vírus egyik különösen veszélyes változata ellen – derül ki amerikai kutatók tanulmányából. Az oltóanyag reményt ad egy hatékony emberi védőoltás kifejlesztésére.

MTI
Hirdetés
1237

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X