Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Heteken belül élesben tesztelik az ebola ellenszerét

Heteken belül élesben tesztelik az ebola ellenszerét

Január végén vagy február elején megkezdődhet az ebolavírus elleni egyik oltóanyag tesztelése a járvány által leginkább sújtott Nyugat-Afrikában.

MTI

ÁNTSZ: Még nem késő beoltatni magunkat influenza ellen

Az Országos Epidemiológiai Központ friss jelentése szerint Magyarországon még nem terjed járványosan az influenza, így még nem késő védőoltást kérni – erre hívta fel a figyelmet az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat szombaton.

MTI

ÁNTSZ: eddig nagyon sikeres a méhnyakrák elleni oltás kampánya

Átlagosan tízből nyolc szülő kérte gyermekének az ingyenes HPV elleni védőoltást – közölte az ÁNTSZ.

MTI

Szexuális úton terjedő vírus ellen oltják a hetedikes lányokat ősztől

A HPV elleni védőoltás a 12. életévüket betöltő lányoknak ingyenes lesz. A vakcinát az állam csak felajánlja, a lányok és szüleik szabadon dönthetnek, hogy élnek-e vele. A HPV-fertőzés jelentősen növeli a méhnyakrák kockázatát.

MTI

4-6 éven belül jöhet a Lyme-kór elleni védőoltás

Egyedülálló vakcinát fejlesztettek ki a Lyme-kór ellen cseh tudósok. A betegség ellen eddig nem volt ilyen védelem. Az új oltóanyag azonban egerekben és kutyákban elindította a megfelelő antitestek képződését.

MTI

Szijjártó: a vakcinagyártás élvonalába került Magyarország

Szijjártó: a vakcinagyártás élvonalába került Magyarország

Magyarország a világ oltóanyaggyártásának élvonalába került a GlaxoSmithKline-nal való együttműködésével – ezt mondta Szijjártó Péter pénteken a kormány és a gyógyszeripari cég közötti stratégiai együttműködési megállapodás aláírásakor Gödöllőn. A Miniszterelnökség külügyi és külgazdasági államtitkára a társaság vakcinagyártó telephelyén arról beszélt, hogy a világ egyik vezető gyógyszeripar vállalata, a GSK magyarországi tevékenységével jelentősen erősíti a gazdaságot.

MTI

"Szeretnéd, hogy a gyermeked lassú, fájdalmas, gyötrelmes halált haljon?"

"Szeretnéd, hogy a gyermeked lassú, fájdalmas, gyötrelmes halált haljon?"

Világszerte dúl az anyukák oltásellenes kampánya, a közösségi oldalakon terjedő, ördögi tudósokról és népirtásról szóló összeesküvés-elméletek pedig sikeresen feldühítettek egy immunológust.

hvg.hu

Hivatalos: kötelező lett itthon a pneumococcus elleni oltás

A kötelező oltási rend része lett a pneumococcus baktérium elleni oltás, amellyel középfülgyulladás, arcüreggyulladás, tüdőgyulladás és agyhártyagyulladás előzhető meg. Az erről szóló rendelet a Magyar Közlöny idei 46. számában jelent meg. A védőoltást a 0-6 éves korúak körében a folyamatos oltási rendszerben kell végrehajtani.

MTI

Eddig jól vizsgázott a teszteken az új HPV-oltóanyag

A humán papillomavírus (HPV) elleni új, kísérleti vakcina a méhnyakrák ellen 70 százalékos, a genitális daganatok ellen pedig 90 százalékos védelmet nyújt a szert kifejlesztő osztrák kutatók szerint.

MTI

Kanyaró: jól halad az oltókampány, de még mindig sok a halott

Világszerte 78 százalékkal esett vissza a kanyaró okozta halálesetek száma 2000 és 2012 között az Egészségügyi Világszervezet becslése szerint. A friss adatok alapján a WHO szakemberei úgy vélik, hogy ebben az időszak alatt 13,8 millió halálesetet sikerült megelőzni. Az immunizáció jó szintjének és a gyermekeket célzó védőoltáskampányoknak köszönhető az eredmény – ismertette pénteken a BBC News.

MTI

Egereknél már működött a madárinfluenza elleni újabb oltóanyag

Kísérleti egereken hatásosnak bizonyult az az oltóanyag, amelyet sanghaji kutatók fejlesztettek ki a madárinfluenza H7N9-es altípusa ellen – adta hírül pénteken a Sanghaj Televízió. A riport szerint a vakcinát a sanghaji közegészségügyi központ fertőző betegségek osztályának kutatócsoportja fejlesztette ki.

MTI

Jól sikerült a szamárköhögés elleni oltás tesztje

Szamárköhögés elleni, orrspray-ben beadható vakcinát teszteltek francia kutatók, sikerrel. Egyetlen adag elég lehet ahhoz, hogy a hat hónaposnál fiatalabb babákat megóvják a betegségtől – derült ki egy kutatásból.

MTI

Egy színészen is tesztelik az agytumor elleni oltást

Agytumor elleni vakcinát tesztelnek egy 62 éves férfin Londonban. Európában ő az első beteg, aki megkapta a személyre szabott oltóanyagot.

hvg.hu

Hiánycikk lehet itthon is a sárgaláz elleni oltóanyag

Hiánycikk Európában a sárgaláz elleni oltóanyag, és ez Magyarországot is érinti – közölte az Állami Népegészségügyi és Tisztiorvosi Szolgálat csütörtökön. Magyarországon ez a betegség nem fordul elő. Gondot az okoz, hogy most kezdődik az afrikai, dél-amerikai utazások szezonja, és az Országos Epidemiológiai Központ Oltóközpontjában ebben az időszakban hetente 30-40 ember jelentkezik sárgaláz elleni védőoltásra.

MTI

A szülőket korlátozza az oltási rendszer

A szülőket korlátozza az oltási rendszer

Jövő évtől nem dönthetnek szabadon a szülők arról, hogy kérik-e a pneumococcus elleni védőoltást, mert a kormány tizenegyedik oltásként kötelezővé tette. Bár kevés család száll szembe a rendszerrel, a gyerekek 99 százaléka megkapja a vakcinát, a felmérések azt mutatják, hogy a szülők nem szívesen „tömik” oltóanyagokkal a csemetéiket. A kötelező jelleg ellen küzdő szervezet szerint széleskörű vizsgálatok hiányában lehetetlen megítélni, milyen negatív hatásai vannak a vakcináknak. A minisztérium viszont büszke arra, hogy a kötelező oltásokkal több betegséget sikerült szinte teljesen kiszorítani Magyarországról.

Már biztos: jövőre kötelező lesz egy oltás

Jövőre kötelezővé teszik a pneumococcus elleni védőoltást, a humán papilloma vírus (HPV) elleni vakcina pedig kötelezően felajánlandó lesz – jelentette be Beneda Attila, az egészségügyért felelős államtitkárság kabinetfőnöke.

MTI

MN: kettővel nőhet a kötelező védőoltások száma

Nemsokára kötelezővé tehetik itthon a pneumococcus, illetve a humán papilloma vírus elleni oltást – tudta meg a Magyar Nemzet az egészségügyért felelős államtitkárságtól.

hvg.hu

Új HIV-védőoltással kísérleteznek amerikai kutatók

Részleges védettséget nyújthat egy új, kísérleti, általános vakcina majmoknál a HIV-vírus egyik különösen veszélyes változata ellen – derül ki amerikai kutatók tanulmányából. Az oltóanyag reményt ad egy hatékony emberi védőoltás kifejlesztésére.

MTI

VG: az ügyészségnél már nincs Omninvest-ügy

Megszüntették az oltóanyag-beszerzés ügyében ismeretlen tettes ellen, még 2010-ben indított nyomozást – írta a Világgazdaság. A nyomozást azért indították, mert az Omninvest nevű cég 2006-ban kétmilliárd forintos állami támogatást kapott vakcinafejlesztésre.

MTI

Több százezer ember hal meg ebben minden évben - univerzális védőoltást találtak fel

Univerzális influenza-védőoltás alapjait dolgozták ki angol kutatók, akik szerint az új vakcina a betegség összes változata ellen védelmet nyújthat.

MTI
1237

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X