Domány András Világ

Új minőséget ütött meg a lengyel alkotmányos válság

Nem látszik a kiút a patthelyzetből: a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a munkáját megbénító új törvényt, a kormány viszont közölte: nem hajlandó ezt kihirdetni a hivatalos közlönyben, ami a hatálybalépés feltétele.

MTI-OS Itthon

Trócsányi és az Együtt ellentétesen vélekedik a bizottság megállapításairól

Az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság elismerte a magyar médiaszabályozás fejlődését, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig a testület plenáris ülésén kifejezte saját és a magyar kormány készségét az ellenzékkel való párbeszédre - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM). AZ Együttnek az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye szerint a Velencei Bizottság elítélte az illiberális médiaszabályozást.

MTI Itthon

Velencei Bizottság: a magyar médiatörvény még mindig rossz

Számos észrevételt fűzött az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete a magyar médiatörvényhez, több passzust sürgősen felül kellene vizsgálni szerintük. A jogászok szerint például a Médiatanács egyszerűen nem független, és azt is javasolják, hogy az állami hirdetési költségvetést objektív és transzparens szabályok alapján használják fel.

MTI Itthon

A magyar médiaügyekről érdeklődik a Velencei Bizottság

A jelenlegi médiaszabályozásról tájékozódtak Budapesten a Velencei Bizottság tagjai, akik jelentésben foglalják majd össze tapasztalataikat - közölték szocialista képviselők, miután az Országgyűlés két bizottságának tagjai pénteken megbeszélést folytattak az Európa Tanács (ET) tanácsadó szervével.

M. László Ferenc Itthon

Így törték meg Orbánék a kormány első számú ellenőrét

Egyre többen bírálják a konzervatív jogászok közül is a kormánnyal szerintük túl engedelmes Alkotmánybíróságot. Ennek ellenére az Ab-ra újabb csapást hozhat, hogy a Fidesz már a nyári szünet előtt világossá tette, az ellenzéki jelölteknek nem lesz esélyük, szeptemberben két új tagot küld majd a testületbe. A párt az elmúlt négy évben radikálisan átalakította az alkotmánybíráskodást, amely a kétharmad nyomása alatt elszakadt a Sólyom László lefektette hagyományoktól.

MTI Világ

Velencei Bizottság: törvénytelen volt a krími népszavazás

Ukrajna alkotmányába és a népszavazásra vonatkozó nemzetközi demokratikus normákba ütközik a Krím félsziget hovatartozásáról múlt vasárnap megrendezett referendum – derül ki a Velencei Bizottság pénteken kiadott állásfoglalásából.

hvg.hu Itthon

Polt helyettesét küldte Paczolay velencei helyére a kormány

Nem verték nagy dobra, de a kormány új tagokat delegált a Velencei Bizottságba: a magyar tag a legfőbb ügyész korábbi helyettese, Varga Zs. András, a póttag pedig az alapvető jogok biztosa lett. Ugyanakkor a kormány által mellőzött Paczolay is maradhat a testületben, mivel tiszteletbeli elnökké választották.

MTI-OS Itthon

"Miért kell távoznia az Alkotmánybíróság elnökének? Csak."

Az Orbán Viktornak küldött LMP-s írásbeli kérdésre a külügyminiszter küldött Schiffer András szerint semmitmondó választ, "amelyből fény derült arra, hogy a kormány azért nem hosszabbítja meg Paczolay Péter tagságát a Velencei Bizottságban, mert a kormány nem hosszabbítja meg Paczolay Péter tagságát a Velencei Bizottságban".

MTI Itthon

Martonyi: Paczolaynak nem az alkalmatlansága miatt kell mennie

Martonyi János közlése szerint a kormány nem hívta vissza Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból, hanem mandátuma lejártával új szakértőt jelölt a helyére, de ez nem jelenti azt, hogy kétségbe vonnák az Alkotmánybíróság elnökének a jog- vagy a politikatudományban szerzett kiemelkedő tudását.

MTI Itthon

Schiffer: Orbán valljon színt Paczolay ügyében

Az LMP felszólítja a kormányfőt: adjon számot arról, igaz-e, hogy bizalomvesztés miatt nem számítanak a továbbiakban Paczolay Péter munkájára – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András, az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő vasárnap.

hvg.hu Itthon

Orbán fúrhatta meg az Ab-elnök újrajelölését a Velencei Bizottságba

Több ponton is félrevezető a Külügyminisztérium közleménye, amely szerint a Velencei Bizottság tagjait csak egyszer lehet újrajelölni. A magyar tag Paczolay Péterre információink szerint maga a miniszterelnök mondott nemet, holott a külügyben az újrajelölését tervezték.

MTI / hvg.hu Itthon

Már lejárt az Ab-elnök mandátuma a Velencei Bizottságban

Lejárt Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének mandátuma a Velencei Bizottságban – közölte a Külügyminisztérium csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a szerdai kormányülésen úgy döntöttek, az Ab-elnök helyett Székely László jogászt, ombudsmanjelöltet delegálják a testületbe.

hvg.hu Itthon

Új képviselőt küldenének az Ab-elnök helyett a Velencei Bizottságba

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnökének Velencei Bizottságból történő visszahívásáról döntöttek a szerdai kormányülésen – írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. Az Origo később azt írta, Paczolayt vissza nem hívhatják, de nem jelölik majd újra.

MTI Itthon

Itt a "keleti nyitás" az igazságszolgáltatásban is

Mindig újabb rendbetételre váró terület kerül elő az igazságszolgáltatásban, amelyet túl sokáig hagytak magára, így egymásra torlódnak megoldatlan problémái - mondta az MTI-nek Darák Péter, a Kúria elnöke, aki szerint ennek a hatalmi ágnak a kelet- és közép-európai régióban sok esetben egészen másféle nehézségekkel kell szembenéznie, mint a sok évtizede működő nyugati demokráciákban.

MTI Itthon

Férfi+nő=házasság: a KDNP örül a Velencei Bizottság véleményének

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság kimondta: az európai normákkal összhangban van a magyar alaptörvény házasság meghatározása, amely azt egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg.

1 2 3 4 5 6
A címlapról ajánljuk