Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X

Így törték meg Orbánék a kormány első számú ellenőrét

Így törték meg Orbánék a kormány első számú ellenőrét

Egyre többen bírálják a konzervatív jogászok közül is a kormánnyal szerintük túl engedelmes Alkotmánybíróságot. Ennek ellenére az Ab-ra újabb csapást hozhat, hogy a Fidesz már a nyári szünet előtt világossá tette, az ellenzéki jelölteknek nem lesz esélyük, szeptemberben két új tagot küld majd a testületbe. A párt az elmúlt négy évben radikálisan átalakította az alkotmánybíráskodást, amely a kétharmad nyomása alatt elszakadt a Sólyom László lefektette hagyományoktól.

Velencei Bizottság: törvénytelen volt a krími népszavazás

Ukrajna alkotmányába és a népszavazásra vonatkozó nemzetközi demokratikus normákba ütközik a Krím félsziget hovatartozásáról múlt vasárnap megrendezett referendum – derül ki a Velencei Bizottság pénteken kiadott állásfoglalásából.

MTI

Velencei Bizottság: törvényellenes a tervezett krími népszavazás

A Velencei Bizottság törvényellenesnek minősítette a Krím félsziget státusáról március 16-ra tervezett népszavazást - jelentette szombaton az Unian ukrán hírügynökség és a zn.ua ukrán hírportál.

MTI

Polt helyettesét küldte Paczolay velencei helyére a kormány

Polt helyettesét küldte Paczolay velencei helyére a kormány

Nem verték nagy dobra, de a kormány új tagokat delegált a Velencei Bizottságba: a magyar tag a legfőbb ügyész korábbi helyettese, Varga Zs. András, a póttag pedig az alapvető jogok biztosa lett. Ugyanakkor a kormány által mellőzött Paczolay is maradhat a testületben, mivel tiszteletbeli elnökké választották.

hvg.hu

Megtisztelő címet kapott Paczolay Péter a Velencei Bizottságban

Az Alkotmánybíróság elnökét meglepte a hír, hiszen eddig nem is volt tiszteletbeli elnöke a bizottságnak.

MTI

"Miért kell távoznia az Alkotmánybíróság elnökének? Csak."

Az Orbán Viktornak küldött LMP-s írásbeli kérdésre a külügyminiszter küldött Schiffer András szerint semmitmondó választ, "amelyből fény derült arra, hogy a kormány azért nem hosszabbítja meg Paczolay Péter tagságát a Velencei Bizottságban, mert a kormány nem hosszabbítja meg Paczolay Péter tagságát a Velencei Bizottságban".

MTI-OS

Martonyi: Paczolaynak nem az alkalmatlansága miatt kell mennie

Martonyi János közlése szerint a kormány nem hívta vissza Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból, hanem mandátuma lejártával új szakértőt jelölt a helyére, de ez nem jelenti azt, hogy kétségbe vonnák az Alkotmánybíróság elnökének a jog- vagy a politikatudományban szerzett kiemelkedő tudását.

MTI

Schiffer: Orbán valljon színt Paczolay ügyében

Az LMP felszólítja a kormányfőt: adjon számot arról, igaz-e, hogy bizalomvesztés miatt nem számítanak a továbbiakban Paczolay Péter munkájára – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András, az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő vasárnap.

MTI

Orbán fúrhatta meg az Ab-elnök újrajelölését a Velencei Bizottságba

Orbán fúrhatta meg az Ab-elnök újrajelölését a Velencei Bizottságba

Több ponton is félrevezető a Külügyminisztérium közleménye, amely szerint a Velencei Bizottság tagjait csak egyszer lehet újrajelölni. A magyar tag Paczolay Péterre információink szerint maga a miniszterelnök mondott nemet, holott a külügyben az újrajelölését tervezték.

Már lejárt az Ab-elnök mandátuma a Velencei Bizottságban

Lejárt Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének mandátuma a Velencei Bizottságban – közölte a Külügyminisztérium csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a szerdai kormányülésen úgy döntöttek, az Ab-elnök helyett Székely László jogászt, ombudsmanjelöltet delegálják a testületbe.

Új képviselőt küldenének az Ab-elnök helyett a Velencei Bizottságba

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnökének Velencei Bizottságból történő visszahívásáról döntöttek a szerdai kormányülésen – írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. Az Origo később azt írta, Paczolayt vissza nem hívhatják, de nem jelölik majd újra.

hvg.hu
Hirdetés

Örül Románia lépésének a Velencei Bizottság

Üdvözölte a Velencei Bizottság, hogy a jövő évre halasztódhat a román alkotmány módosítása - ezt Thomas Markert, a bizottság titkára jelentette ki pénteken Bukarestben.

MTI

Itt a "keleti nyitás" az igazságszolgáltatásban is

Mindig újabb rendbetételre váró terület kerül elő az igazságszolgáltatásban, amelyet túl sokáig hagytak magára, így egymásra torlódnak megoldatlan problémái - mondta az MTI-nek Darák Péter, a Kúria elnöke, aki szerint ennek a hatalmi ágnak a kelet- és közép-európai régióban sok esetben egészen másféle nehézségekkel kell szembenéznie, mint a sok évtizede működő nyugati demokráciákban.

Férfi+nő=házasság: a KDNP örül a Velencei Bizottság véleményének

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság kimondta: az európai normákkal összhangban van a magyar alaptörvény házasság meghatározása, amely azt egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg.

MTI
Hirdetés

Az ENSZ-nek is szúrja a szemét a magyar alkotmánymódosítás

Az ENSZ-nek is szúrja a szemét a magyar alkotmánymódosítás

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat az alkotmánymódosításokat, amelyeket nemzetközi és regionális emberi jogi testületek széles körben bíráltak, úgy minősítettek, mint amelyek visszalépést jelentenek az emberi jogok védelmében, és aláássák az alkotmányosságot.

MTI

"A negyedik módosítás hiányosságokat teremt, vagy állandósít" - megjött a Velencei Bizottság jelentése

Elkészült az Európa Tanács alkotmányügyi kérdésekben illetékes szakértői, tanácsadó testületének, a Velencei Bizottságnak az értékelése a magyar alaptörvény negyedik módosításáról. A szervezet szóvivője péntek este juttatta el az MTI-nek a dokumentumot, amelyben a VB üdvözli a kormány néhány lépését, viszont fenntartásai vannak az alaptörvény több előírásával kapcsolatban.

MTI

Martonyi: sikerült átírni a Velencei Bizottság tervezetét

Sikerült Magyarország szempontjából kedvezően, jelentős mértékben változtatni a Velencei Bizottságnak a negyedik alaptörvény-módosítással kapcsolatos szakvélemény-tervezetének szövegén, de ez nem jelenti azt, hogy Magyarország egyetértene az abban foglaltakkal - mondta Martonyi János Velencében.

MTI

Válaszolt a külügy a Velencei Bizottságnak

Magyarország elküldte észrevételeit a Velencei Bizottságnak azzal a jelentéstervezetével kapcsolatban, amelyet az Európa Tanács égisze alatt működő szakértői testület az alaptörvény negyedik módosításáról készített - derül ki a Külügyminisztériumnak az MTI-hez szerdán eljuttatott közleményéből.

MTI

Sárga lapot adott Kumin a Velencei Bizottságnak

„Ha ez a futballban történik meg, akkor azt hibának nevezik. És sárga lap jár érte” – így fogalmaz tumblres bejegyzésében a nemzetközi sajtókapcsolatokért felelős helyettes államtitkár azzal kapcsolatban, hogy múlt héten véletlenül kiszivárgott a Velencei Bizottság Magyarországról szóló jelentéstervezete. Kumin Ferenc szerint a szöveg tele van ténybeli hibákkal és előítéletes, emellett a testület eljárásával kapcsolatban is súlyos kérdések vetődnek fel.

hvg.hu

Kikerült a Velencei Bizottság jelentése: keményen kritizálják az alaptörvényt

Kikerült a Velencei Bizottság jelentése: keményen kritizálják az alaptörvényt

Elfogadhatatlannak tartja az alaptörvény negyedik módosítását a Velencei Bizottság jelentéstervezete, mely szerint a jogalkotó állandósította a magyar alkotmányos rendszer hibáit. A már elkészült, ám csak június közepén elfogadásra kerülő dokumentum csütörtökön véletlenül került ki a Velencei Bizottság honlapjára.

hvg.hu
Hirdetés
1236

Ön korábban már belépett a HVG csoport egyik weboldalán. Ha szeretne ezen az oldalon is bejelentkezni, ezen a linken egy kattintással megteheti.

X