Domány András Világ

Új minőséget ütött meg a lengyel alkotmányos válság

Nem látszik a kiút a patthelyzetből: a lengyel alkotmánybíróság alkotmányellenesnek minősítette a munkáját megbénító új törvényt, a kormány viszont közölte: nem hajlandó ezt kihirdetni a hivatalos közlönyben, ami a hatálybalépés feltétele.

MTI-OS Itthon

Trócsányi és az Együtt ellentétesen vélekedik a bizottság megállapításairól

Az Európa Tanács (ET) alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság elismerte a magyar médiaszabályozás fejlődését, Trócsányi László igazságügyi miniszter pedig a testület plenáris ülésén kifejezte saját és a magyar kormány készségét az ellenzékkel való párbeszédre - közölte az Igazságügyi Minisztérium (IM). AZ Együttnek az Országos Sajtószolgálathoz eljuttatott közleménye szerint a Velencei Bizottság elítélte az illiberális médiaszabályozást.

MTI Itthon

Velencei Bizottság: a magyar médiatörvény még mindig rossz

Számos észrevételt fűzött az Európa Tanács alkotmányjogi szakértői testülete a magyar médiatörvényhez, több passzust sürgősen felül kellene vizsgálni szerintük. A jogászok szerint például a Médiatanács egyszerűen nem független, és azt is javasolják, hogy az állami hirdetési költségvetést objektív és transzparens szabályok alapján használják fel.

MTI Itthon

A magyar médiaügyekről érdeklődik a Velencei Bizottság

A jelenlegi médiaszabályozásról tájékozódtak Budapesten a Velencei Bizottság tagjai, akik jelentésben foglalják majd össze tapasztalataikat - közölték szocialista képviselők, miután az Országgyűlés két bizottságának tagjai pénteken megbeszélést folytattak az Európa Tanács (ET) tanácsadó szervével.

M. László Ferenc Itthon

Így törték meg Orbánék a kormány első számú ellenőrét

Egyre többen bírálják a konzervatív jogászok közül is a kormánnyal szerintük túl engedelmes Alkotmánybíróságot. Ennek ellenére az Ab-ra újabb csapást hozhat, hogy a Fidesz már a nyári szünet előtt világossá tette, az ellenzéki jelölteknek nem lesz esélyük, szeptemberben két új tagot küld majd a testületbe. A párt az elmúlt négy évben radikálisan átalakította az alkotmánybíráskodást, amely a kétharmad nyomása alatt elszakadt a Sólyom László lefektette hagyományoktól.

MTI Világ

Velencei Bizottság: törvénytelen volt a krími népszavazás

Ukrajna alkotmányába és a népszavazásra vonatkozó nemzetközi demokratikus normákba ütközik a Krím félsziget hovatartozásáról múlt vasárnap megrendezett referendum – derül ki a Velencei Bizottság pénteken kiadott állásfoglalásából.

hvg.hu Itthon

Polt helyettesét küldte Paczolay velencei helyére a kormány

Nem verték nagy dobra, de a kormány új tagokat delegált a Velencei Bizottságba: a magyar tag a legfőbb ügyész korábbi helyettese, Varga Zs. András, a póttag pedig az alapvető jogok biztosa lett. Ugyanakkor a kormány által mellőzött Paczolay is maradhat a testületben, mivel tiszteletbeli elnökké választották.

MTI-OS Itthon

"Miért kell távoznia az Alkotmánybíróság elnökének? Csak."

Az Orbán Viktornak küldött LMP-s írásbeli kérdésre a külügyminiszter küldött Schiffer András szerint semmitmondó választ, "amelyből fény derült arra, hogy a kormány azért nem hosszabbítja meg Paczolay Péter tagságát a Velencei Bizottságban, mert a kormány nem hosszabbítja meg Paczolay Péter tagságát a Velencei Bizottságban".

MTI Itthon

Martonyi: Paczolaynak nem az alkalmatlansága miatt kell mennie

Martonyi János közlése szerint a kormány nem hívta vissza Paczolay Pétert a Velencei Bizottságból, hanem mandátuma lejártával új szakértőt jelölt a helyére, de ez nem jelenti azt, hogy kétségbe vonnák az Alkotmánybíróság elnökének a jog- vagy a politikatudományban szerzett kiemelkedő tudását.

MTI Itthon

Schiffer: Orbán valljon színt Paczolay ügyében

Az LMP felszólítja a kormányfőt: adjon számot arról, igaz-e, hogy bizalomvesztés miatt nem számítanak a továbbiakban Paczolay Péter munkájára – mondta budapesti sajtótájékoztatóján Schiffer András, az LMP társelnöke, független országgyűlési képviselő vasárnap.

hvg.hu Itthon

Orbán fúrhatta meg az Ab-elnök újrajelölését a Velencei Bizottságba

Több ponton is félrevezető a Külügyminisztérium közleménye, amely szerint a Velencei Bizottság tagjait csak egyszer lehet újrajelölni. A magyar tag Paczolay Péterre információink szerint maga a miniszterelnök mondott nemet, holott a külügyben az újrajelölését tervezték.

MTI / hvg.hu Itthon

Már lejárt az Ab-elnök mandátuma a Velencei Bizottságban

Lejárt Paczolay Péternek, az Alkotmánybíróság (Ab) elnökének mandátuma a Velencei Bizottságban – közölte a Külügyminisztérium csütörtökön azzal kapcsolatban, hogy sajtóhírek szerint a szerdai kormányülésen úgy döntöttek, az Ab-elnök helyett Székely László jogászt, ombudsmanjelöltet delegálják a testületbe.

hvg.hu Itthon

Új képviselőt küldenének az Ab-elnök helyett a Velencei Bizottságba

Paczolay Péter, az Alkotmánybíróság elnökének Velencei Bizottságból történő visszahívásáról döntöttek a szerdai kormányülésen – írja a Népszabadság kormányzati forrásokra hivatkozva. Az Origo később azt írta, Paczolayt vissza nem hívhatják, de nem jelölik majd újra.

MTI Itthon

Itt a "keleti nyitás" az igazságszolgáltatásban is

Mindig újabb rendbetételre váró terület kerül elő az igazságszolgáltatásban, amelyet túl sokáig hagytak magára, így egymásra torlódnak megoldatlan problémái - mondta az MTI-nek Darák Péter, a Kúria elnöke, aki szerint ennek a hatalmi ágnak a kelet- és közép-európai régióban sok esetben egészen másféle nehézségekkel kell szembenéznie, mint a sok évtizede működő nyugati demokráciákban.

MTI Itthon

Férfi+nő=házasság: a KDNP örül a Velencei Bizottság véleményének

A Kereszténydemokrata Néppárt (KDNP) üdvözli, hogy az Európa Tanács alkotmányjogi tanácsadó testülete, a Velencei Bizottság kimondta: az európai normákkal összhangban van a magyar alaptörvény házasság meghatározása, amely azt egy férfi és egy nő kapcsolataként határozza meg.

MTI Itthon

Az ENSZ-nek is szúrja a szemét a magyar alkotmánymódosítás

Az ENSZ emberi jogi főbiztosa sürgette a magyar kormányt, hogy vonja vissza azokat az alkotmánymódosításokat, amelyeket nemzetközi és regionális emberi jogi testületek széles körben bíráltak, úgy minősítettek, mint amelyek visszalépést jelentenek az emberi jogok védelmében, és aláássák az alkotmányosságot.

1 2 3 4 5 6
A címlapról ajánljuk