HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„Mintha valakinek meghalna a kedvese, és azzal vigasztalnánk: fiatal még, lesz másik párja”

„Nem csupán az elfogadásig jutnak el a szülők, hanem ahogy újraalkotják a világról való elképzeléseiket, úgy újrateremtik, átformálják önmagukat” – mondja Singer Magdolna a vetélés, a szülés körüli halál során elvesztett gyermekek szüleiről, akik az Asszonyok álmában síró babák, Történetek a gyászról című tabudöntő új könyvének szereplői. - Interjú.

HVG Extra Pszichológia Pszichológia magazin

„Talán bölcs volt, azért nem született meg a gyermekem”

Közel 30 anya és apa mesélte el Singer Magdolna gyászterapeutának gyászát és az újrakezdést: vetélés, abortusz vagy szülés közbeni halál miatt veszítették el gyermeküket. Az Asszonyok álmában síró babák című könyv a napokban jelenik meg, ebből választottunk egy történetet.

Iványi Zsófia Instant tudomány

Valódi biohorror: mit tesznek a nőkkel a meg nem született magzatok?

Hosszú ideig eléldegélnek az elhalt magzatokból származó, magukat újratermelő idegen sejtek a női szervezetben – erre jutott egy jó nevű amerikai kutatóintézet. Igen valószínű, hogy ezek a felelősek bizonyos, szinte kizárólag nőket sújtó betegségekért. A kutatások viszont még az elején tartanak, így a genetikusok, az orvosok nincsenek tisztában a jelenség valós következményeivel.

hvg.hu Plázs

A világ máris jobb hely lett a születendő Facebook-bébinek köszönhetően

Mark Zuckerberg és felesége, Priscilla Chan stílszerűen a Facebookon jelentették be péntek délelőtt a nagy hírt: néhány hónap múlva gyermekük születik. A Zuckerberg házaspár máris mozgalmat indított el azzal, hogy őszintén bevallották, már túl vannak három vetélésen. A közösségi oldalt elárasztották a hasonló helyzetben lévő, szégyennel és bűntudattal küzdő párok hozzászólásai és történetei. A Facebook elkezdte eltörölni a tabukat és a stigmákat, aminek ideje volt, hiszen a szülők csupán a spontán vetélések töredékéről tehetnek.

MTI Tech

Elvetélnek egyes páviánok, ha új hím jön a csapatba

Egyes állatok brutális eszközökhöz folyamodnak, hogy génjeiket továbbörökítsék. Az újonnan a csoportba kerülő domináns hímek például előszeretettel ölik meg elődeik utódjait – ezt figyelték meg egyebek mellett az oroszlánoknál. A rágcsálóknál pedig azt vették észre korábban a biológusok, hogy a vemhes nőstények nagy része elvetélt az új hím érkezése után. Nemrég ezt majmoknál is sikerült bizonyítani.

Medipress Plázs

Hibás termékenységi enzim a meddőség oka

A Nature Medicine október 17-i számában megjelent tanulmányban a kutatók arról számolnak be, hogy felfedezték a „termékenységi kapcsolóként” működő enzimet. A protein magas szintje összefüggésben áll a meddőséggel, alacsony szintje pedig növeli a vetélés valószínűségét.

MTI Plázs

Egy enzim befolyásolásával kezelhetnék a meddőséget

Termékenységi kapcsolóként működhet egy enzim, amelynek szintjét változtatva kezelhetik a terméketlenséget, megelőzhetik a vetélést vagy akár új fogamzásgátlási módszert is kifejleszthetnek segítségével - közölték tanulmányukban brit kutatók.

MTI Plázs

Vetélés után minél hamarabb érdemes újra teherbe esni

Nagyobb az esélyük egy egészséges és komplikációk nélküli terhességre azoknak a nőknek, akik a vetélésüket követő hat hónapon belül újra teherbe esnek, mint azoknak, akik csak később próbálkoznak - derül ki egy pénteken közzétett tanulmányból.


A címlapról ajánljuk