hvg.hu Gazdaság

Elszámolták magukat Szíjjártóék

Hozzászámolták az idei növekedéshez a tavalyi kiesést, így szerintük a kukoricavetőmag oroszországi exportja a duplájára nőtt, holott legfeljebb 10-20 százalékos volt a növekedés a szakemberek szerint.

T.S. Élet+Stílus

Függőkert a konyhában

Nem beszélünk zöldeket. Tényleg van ilyen. Egy függőleges zöldfelületek kialakításával foglakozó mexikói vállalkozás tervezőinek ötlete.

Szlavkovics Rita Vállalkozás

Sok milliárdba lesz nekünk a kormány mezőhegyesi tilitolija

A kormány azzal kezdte kitúrni az állami földeken gazdálkodó Mezőhegyesi Ménesbirtok Zrt.-t, hogy földjeit másnak adta bérbe, aztán inkább a földeladások mellett döntött, végül kitalálta, hogy saját céget alapít a területen. Így viszont a hoppon maradt bérlőket és vevőket kártalanítani kell, és ez a cégalapítással együtt sok-sok milliárdjába kerülhet az adófizetőknek. A földtulajdonosok még a letétbe helyezett (tíz)millióikat sem kapták vissza, és felmerül, hogy az új állami társaság a törvényben előírtnál több földhöz jut.

Szlavkovits Rita Itthon

Padlóra küldi a kormány a magyar agráripar bezzegcégét

Miközben Lázár János mintagazdaságról vizionál, Mezőhegyesen a magyar agrárexport egyik zászlóshajója eshet áldozatul a kormány földbirtokrendszer-átalakítási terveinek. De nemcsak az üzem kerül kritikus helyzetbe, hanem a vele szimbiózisban élő település is. A helyi fideszes országgyűlési képviselő, akinek az ismerősei tavaly elnyertek itteni földeket, hallgat.

MTI Gazdaság

Nem mindegy, ki mint vet

A magyar gazdaságokban mintegy 12 ezer szívólevegős elven működő vetőgépet használnak a gazdálkodók, de 70 százalékukon nem használják a jogszabály szerint kötelezően előírt deflektort.

MTI Vállalkozás

14 milliárdért bővítik a nagyigmándi vetőmagüzemet

Az amerikai tulajdonú Monsanto Hungária Kft. 14 milliárd forint, azaz 67 millió dollár ráfordításával bővítette kukorica és olajrepce vetőmagtermelő kapacitását a Komárom-Esztergom megyei, nagyigmándi üzemében, amelyet csütörtökön adtak át.

MTI Itthon

A vetőmagtermesztőket akarja védeni a kormány egy törvénymódosítással

A jelenleginél nagyobb védelmet nyújtana a vetőmagtermesztőknek a kormány a növényfajták állami elismeréséről, valamint a szaporítóanyagok előállításáról és forgalomba hozataláról szóló törvény módosításával, a javaslatot a kabinet elfogadta, az hamarosan a parlament elé kerülhet.

MTI Vállalkozás

Kiderült a Monsanto titka

Megugrott a profit a világ legnagyobb vetőmagcégénél: az amerikai Monsanto szerdai közlése szerint a májussal végződött harmadik üzleti negyedévben 937 millió, részvényarányosan 1,74 dollár volt a profit, 35 százalékkal több az egy évvel korábbinál. A jó eredmények leginkább annak tudhatók be, hogy viszonylag korán kezdődött a vetési időszak.

MTI Gazdaság

Őshonos növények vetőmagját is lehet árulni

A magyarországi természetes gyepeken előforduló, őshonos fajokból összeállított takarmány vetőmagkeverékek is árusíthatóak a jövőben; ezt rögzíti a június 4-én hatályba lépett kormányrendelet - tájékoztatta a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) hétfőn az MTI-t.

MTI Itthon

Földet és vetőmagot kapnak a romák Püspökhatvaniban

Huszonnyolc roma családnak juttat háztáji gazdálkodásra alkalmas földterületet a püspökhatvani önkormányzat, míg a kertészkedéshez szükséges vetőmagokból összesen harmincöt rászoruló család részesülhet a Katolikus Karitász és a Váci Egyházmegyei Karitász jóvoltából – közölte Bátyi József, a Pest megyei település független polgármestere kedden.

MTI Gazdaság

Korlátlanul adható el a világban a magyar vetőmag

A magyar vetőmag stratégiai termék, gyakorlatilag korlátlanul adható el a világban - jelentette ki Szépe Ferenc, a Vidékfejlesztési Minisztérium (VM) mezőgazdasági főosztályának vezetője szerdán Budapesten, a "Vessünk magyar vetőmagot!" címmel megrendezett kerekasztal-beszélgetésen.

Kelemen Zoltán HVG Hetilap

Vetésfehérítés

Teljes a bizonytalanság az agrárkormányzat GMO-intézkedései után. A vetőmagos világcégek perelnek, a károsultak némi kártérítésre számíthatnak, az indulatok pedig változatlanul forrnak.

hvg.hu Hazai gazdaság

GMO-botrány: ki nyerhet a betárcsázással?

Annak ellenére, hogy megszületett a GMO-élelmiszerek termesztését tiltó kormányzati döntés, és ismét megerősítették a magyarországi moratórium fenntartását 2009 márciusában, a hazai termékek nincsenek biztonságban. Az EU-ban félő, hogy megrendült a bizalom a hazánk számára előnyt jelentő „tiszta” termékek megbízhatóságát illetően, miközben egy esetleges hazai vetőmagpiaci átrendeződés is csak a szinte biztosan szennyezett, fekete vetőmag-szállítmányoknak kedvezne.

1 2

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával