MTI Világ

Újabb rémisztő felfedezés a zikavírusról

Amerikai kutatók bizonyítékot találtak arra, hogy a zikavírus képes szaporodni a magzati agyban még legalább hét hónapig az után, hogy az anya zikafertőzésen esett át, sőt, a vírus a csecsemő megszületése után is jelen van a gyermek agyában.

Bihari Ádám Itthon

Ha családot tervez, ne menjen az olimpiára!

Mindenki az ellenkezőjétől tartott, de a foci-Eb szerencsére lezajlott terrortámadások nélkül. Most viszont jön az olimpia, ahova – ha jót akar magának – ne menjen ki családtervezés közben, ha pedig kint van, városnézéshez ne vigyen magával mobilt, fényképezőgépet, ékszert, illetve tulajdonképpen inkább semmit.

MTI Sport

Egy válogatott röplabdás lehet az első zikalázas beteg Szlovéniában

Nyilvántartásba vették Szlovéniában az első, zikavírussal fertőzött beteget – jelentette be csütörtökön Franc Strle, a ljubljanai Egyetemi Klinikai Központ munkatársa. Szlovéniában az elmúlt időszakban 35 ember vizsgáltak meg fertőzés gyanújával, és csak egy ember vérében mutattak ki zikavírust. Ő korábban Latin-Amerikában járt.

MTI Világ

A zikavírus már a szomszédban jár

Szlovákiában megjelent a zikavírus okozta első megbetegedés. Az egészségügyi minisztérium szerint egy fertőzött személyről tudnak. A zikavírus jelenlétét annál a nőnél mutatták ki, akinél még múlt hét folyamán merült fel, hogy fertőzött lehet.

MTI Világ

Veszélyesebb lehet a zikavírus a magzatokra, mint eddig gondolták

Magzati halált, agyszövetpusztulást is okozhat a terhes nők zikavírus-fertőzöttsége – olvasható egy friss tanulmányban. Egy zikafertőzött anya halva született babájának esetét tanulmányozva azt állapították meg, hogy a zikavírus a korábban véltnél is nagyobb károkat okozhat a magzati szövetben.

hvg.hu Világ

Már Csehországban tart a zikavírus

Prágában hivatalosan is bejelentették az első két észlelt esetet. Az érintettek Közép-Amerikában jártak, kórházi kezelésre nem szorulnak.

MTI Világ

Gyakrabban fertőzhet a zikavírus nemi úton, mint eddig gondolták

Az Egyesült Államokban tizennégy újabb embert vizsgálnak, akik valószínűleg nemi úton fertőződtek meg a zikavírussal. Terhes nők is vannak köztük – jelentette be az amerikai betegség-ellenőrzési hivatal. A gyanús esetek száma arra utal, hogy a korábban véltnél gyakrabban terjedhet a vírus szexuális úton.


A címlapról ajánljuk