Gomperz Tamás Vélemény

Gomperz Tamás: Messi és a zsidók

Könyvek, mezek, poszterek rituális elégetése ritkán tekinthető a béke és a szeretet megnyilvánulásának, de ebben az esetben igazán morbid reakció lenne. Vélemény.

HVG Kult

Véres konfliktusok: kié Jeruzsálem?

Dávid királynak köszönhetően egykor a zsidók fővárosa volt, ám a közel két évezrede tartó háborúskodások során asszírok, babiloniak, perzsák, rómaiak, arabok és törökök uralma alatt is állt Jeruzsálem, három világvallás szent helye.

Toronyi Zsuzsanna Kult

Szélhámoskodni a holokauszt emlékével

Egy elsőre nevetségesen bárgyúnak tűnő, a holokausztot kihasználó szélhámosság válik lassan turisztikai sikertörténetté a szemünk előtt, a Dohány utcai zsinagóga tőszomszédságában.

MTI/hvg.hu Itthon

Feldmájer: "Vannak közöttük gonosz emberek"

Nem a keresztényeket, a zsidóságot veszélyezteti a tömeges bevándorlás - mondta a Magyar Időknek Feldmájer Péter volt Mazsihisz-elnök, aki szerint a migráció a közel-keleti konflkitust exportálja Európába. "Vannak közöttük gonosz emberek, akiket gonosz vezetőik küldenek a kontinensünkre" – fogalmazott.

MTI Kult

Azt hitték, hogy megsemmisült, de megtalálták egy budapesti lakásfelújításkor

A budapesti zsidóság sárga csillagos házakba költöztetését előkészítő lakásügyi dokumentumokat találtak egy Kossuth téri ház egyik lakásának felújításakor. A több kerületet érintő 5-7 ezer oldalnyi irategyüttes értékét az adja, hogy az úgynevezett adatszolgáltatási ívekről korábban úgy tudták, a háborúban megsemmisültek.

Simon H. Dóra Kult

Mi a kapcsolat a libák és a zsidók között?

És azt tudja, mi köze Süsü, a sárkánynak egy zsinagógához? Vagy hogy a zsidóság hogyan viszonyul az abortuszhoz? Hétvégén indul a Nyitott zsinagógák-program a Múzeumok Éjszakája keretében. Körbenéztünk a nagy nyitás előtt.

Mezei Márk Vélemény

Lecsónak jó lesz

A középszerű vezetés, az átgondolatlan politikai aktusok, és a fontos ügyekben való cinkos hallgatás elégtelen teljesítmény ahhoz, hogy a Mazsihisz érdemben képviselhesse a hazai zsidóságot.

hvg.hu Itthon

A Jobbik alelnökéből ortodox zsidóvá fejlődő Szegedi Csanádról ír a BBC

"Pufók arcú, kicsi, de intelligens szeműnek" írta le a zsidó származására három éve rádöbbenő, és pártját otthagyó egykori Jobbik-alelnököt a BBC tudósítója, aki elkísérte Szegedi Csanádot az egyik rendkívüli osztályfőnöki órájára, ahol a diákoknak saját történetét meséli el. Szegedi szerint Magyarországon jó zsidónak lenni, a magyar nacionalizmus paradoxona pedig az, hogy büszkék vagyunk saját eredményeinkre, de a másikét nem vesszük észre.

MTI Világ

Merkel: A zsidóság a német önazonosság része

A zsidó élet a német önazonosság része, a diszkriminációnak, a kirekesztésnek és az antiszemitizmusnak pedig nincs helye Németországban - mondta a német kancellár vasárnap a dachaui náci koncentrációs tábor felszabadításának 70. évfordulója alkalmából rendezett megemlékezésen.

MTI Világ

Merkel és Ausztria marasztalja az európai zsidókat

Német és osztrák vezetők is reagáltak Benjámin Netanjahu hétvégi nyilatkozatára. A koppenhágai merénylet után az izraeli miniszterelnök felszólította az európai zsidókat, hogy vándoroljanak ki Izraelbe.

MTI Itthon

Meghalt Schweitzer József

A nyugalmazott főrabbi életének 93. évében hunyt el. A 1922-es születésű Schweitzer József a második világháború idején munkaszolgálatos volt, később a fővárosban bujkált. 1947-ben avatták rabbivá. 1991 óta volt a Keresztény-Zsidó Társaság társelnöke.

1 2 3 4 5

A címlapról ajánljuk
Még több hír a Nissan támogatásával