szerző:
hvg.hu

A Facebook-alapító Mark Zuckerberg esküvői fotóját öt nap alatt majdnem másfél millióan lájkolták. Jó reklám a közösségi oldalnak, és persze a fotósnak, akit már az egész világ ismer.

Az irigyelt Facebook-guru, Mark Zuckerberg, aki május 18-án nagyot kaszált a tőzsdén - New York-ban 23,4 milliárd dollárért 582 millió Facebook-részvényt vettek -, egy nappal később a legismertebb közösségi oldalon is robbantott, amikor frissítette idővonalát, és közzétette friss esküvői fotóját. A váratlan szenzáció - a titkos frigy - híre villámgyorsan terjedt: a képet, amin Zuckerberg és Priscilla Chan férjként és feleségként látható, öt nap alatt közel másfél millió felhasználó lájkolta.

Mr. és Mrs. Zuckerberg
©

A beállított fotót Noah Kalina készítette, aki ugyan nem hivatásos esküvői fotós, de a YouTube-ra is feltöltött timelapse-videójával már hat éve felhívta magára a figyelmet. (A videó 2356 önarcképből áll, amit a fotós készített magáról 2000 januárjától 2006 júliusáig.)

Kalina egyébként egy közös barát esküvőjén találkozott a párral. „Ping-pongoztunk Zuckerberggel, igen jól játszik” - nyilatkozta a businessweek.com-nak a fotós, akit Priscilla Chan keresett meg telefonon egy nappal az esküvő előtt. Mint mondta, nem sejtett semmit, repülőre ült, és még néhány órával a ceremónia előtt is azt hitte, hogy Zuckerberg frissen diplomázott barátnőjének partiján fog fotózni. Kalina a lapnak azt is elmesélte, hogy az ominózus fotó közvetlenül a szertartás után készült, a szerkesztésre pedig mindössze 15 perce volt. „Utána végignéztem, hogyan frissítik az idővonalukat a Facebookon” - tette hozzá.

Zuckerberg biztosra ment: a 33 éves esküvői fotóst, Allyson Magdát is meghívta a lagziba. Természetesen ő sem lett beavatva. A 13 éve esküvői fotósként dolgozó Magda a Forbes magazinnak később elmondta: ahogy közelgett az időpont, egyre több gyanús apróságra figyelt fel, amelyek arra utaltak, hogy nem egy szokványos diplomaünneplő partira hívták meg. „Pár nappal korábban összeállt a kép. Szürreális volt” - nyilakozta a fotós, aki addig nem lehetett biztos a dolgában, amíg meg nem érkezett Zuckerbergék Palo Alto-i otthonába.

A titkos esküvő részletei még nem szivárogtak ki, a résztvevők ugyanis belegyeztek, hogy bizalmasan kezelik a történteket. Annyit viszont már megírtak a lapok, hogy az esküvői menüben volt sushi, amit két helyi étteremből hozattak, a desszertént pedig egérformájú csokoládét kínáltak - felidézve az első randi emlékét. A rubinnal díszített gyűrűt Zuckerberg tervezte, a menyasszonyi ruha - egy Claire Pettibone-modell - pedig „mindössze” 4700 dollárba, vagyis valamivel több, mint egymillió forintba került.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!