szerző:
hvg.hu

Forgolódás, rendszeres felébredések: mindenki ismeri ezeket a tüneteket, ha nem a megszokott helyen hajtotta álomra fejét. Két tudós előállt az okokkal.

Masako Tamaki és Yuka Sasaki az amerikai Brown egyetem kutatói, akik az alvás közbeni agyműködésekre specializálódtak, és legutóbb arra keresték a választ, hogy mi történik a fejünkben, amikor idegen helyen alszunk el.

Miután számos alvót megvizsgáltak, azt a következtetést vonták le, hogy egy új, szokatlan fekhelyen valójában csak az agyunk fele pihen. Nem meglepő módon, ilyen esetben a logikus gondolkodásért, az írott és beszélt nyelvért felelős bal agyfélteke marad ébren, míg a képzelőerőt, kreativitást irányító jobb alszik.

Az úgynevezett első éjszaka effektust már többen is vizsgálták, de ez lehet az első tudományos magyarázat a jelenségre. Tamaki és Sasaki kutatásai is újra bebizonyították, hogy az új helyen alvók hajlamosabbak felfigyelni az apróbb lakáson belüli hangokra, vagy a kintről beszűrődő zajokra – olvasható az Independenten.

A tudósok szerint ebben a bálnákra és a delfinekre hasonlít az ember, hiszen ők is pontosan így alszanak. Számukra az élteben maradás egyik fontos eszköze, hogy akár alvás közben is felfigyeljenek egy-egy hangra. Sasaki szerint az emberi agy ilyen szempontból a bálnák és delfinek agyának miniatűr változata.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!