szerző:
hvg.hu

Szombaton, Hatvanban tartotta 15 éves ünnepségét a Bátor Tábor Alapítvány, közel 1400 résztvevővel.

A Bátor Táborban súlyosan beteg gyerekeknek és családjuknak nyújtanak sorsfordító élményeket, erőt, eszközöket az élethez, a gyógyuláshoz, immár 15 éve. Minden programjuk ingyenes. Mára több ezer táborozó élhette át a gyógyító élményeket, idén várják a 8000. táborozót. 2016-ban egyébként közel 1000 táborozót várnak a turnusaikba.

A szombati családi napra látogatók belekóstolhattak a "klasszikus" tábori programokba: íjászat, lovaglás, bátorkodás a több elemből álló magaskötél-pályán, színjátszás. Együtt ropták a réten a tábortáncokat és a nap végén kézen fogva énekelték a Tábordalt.

Az Élménykülönítmény 15 fős futókülönítménye 60 km-es futással köszöntötte a 15 éves Bátor Tábor Alapítványt. A jótékony futók aznap kora reggel Budapestről indultak, és egészen a hatvani tábor kapujáig kitartott lendületük. A közös adománygyűjtési cél közel 2 és fél millió forint, amelyet a Bátor Tábor idei ingyenes élményterápiás programjaira fordít.

Évente közel ezer jól képzett önkéntes segíti a tábor programjainak megvalósítását. Egy önkéntes átlagosan 3 turnusban vesz részt, de vannak olyanok is, akik már 10 éve minden évben részt vesznek a táborokban.

A Yale egyetem tanulmánya megerősíti mindazt, amit a mosolyokból, a nevetésekből és a történetekből már évek óta tudnak a táborok szervezői. A nemzetközi táborszövetség (SeriousFun) táborai, így a súlyosan beteg gyerekek gyógyulásáért létrejött Bátor Tábor valóban megváltoztatják a gyerekek életét.

Az élményterápia segítségével a táborozók visszakapják az elveszett gyerekkort: biztonságos közegben szereznek új élményeket, kitágítják saját határaikat, és erőt gyűjthetnek a betegség elleni küzdelemhez. A tábor után a beteg gyerekek 70-80 százalékának nő az önbizalma és az önértékelése, javulnak a kapcsolatteremtő és társas készségeik, sőt erősödik a gyógyulásba vetett hitük is.

A Bátor Tábor első két turnusában 2001-ben még 35-35 daganatos beteg gyermek vett részt a Római-parton. Azóta elindultak a családi és a nemzetközi turnusok, hogy minél többeknek segíthessenek. Pár éve indított tábortípusukba, a Lélekmadár Táborba olyan családokat várnak, akik súlyos betegség következtében vesztették el gyermeküket.

Idén nagy erőket fektetnek a GO! programba, mellyel azoknak a súlyosan beteg gyerekeknek viszik el a gyógyító élményeket a Bátor Tábor kapuin kívülre, akik nem jutnak el a táborba.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!