szerző:
hvg.hu

A dán Henrik Jeppesen a világ legfiatalabb embere, aki mind a 196 országot bejárta – a kedvencei közt túlsúlyban vannak az afrikai és ázsiai államok.

A 28 éves, és ezzel rekordfiatal dán férfi áprilisban járt a legvégső országban a hivatalos 196-os listáról: Eritreát tudta le utolsóként. Most az Indy100-nak számolt be legkedvesebb élményeiről.

"Az elején nem egyszerű, amikor még csak ötlet szintjén van meg, és kevesen hiszik el, hogy meg tudod csinálni. A tanácsom az, hogy próbálkozzatok, és ne adjátok fel" – üzeni a világ bejárását tervezőknek. "Úgy sikerült spórolnom, hogy fapados légitársaságokkal utaztam vagy stoppoltam, és olcsó ételeket vettem a szupermarketekből (főleg gyümölcsöket, míg a legtöbben híznak utazás során, én fogytam), és helyieknél aludtam. A törzsutaskedvezmények és a hotelkuponok is nagyon értékesek."

Bár mindig is Dánia lesz az otthona, Henrik a lapnak elárulta, hogy ha választania kéne, legszívesebben Dél-Afrikában telepedne le, ahol az utóbbi néhány hónapot töltötte. De adott egy tízes listát azokról az úti célokról is, amelyek általában nem szerepelnek az utazni vágyók bakancslistáján.

 1. Ruanda
  ©
 2. Bhután
  ©
 3. Namíbia
  ©
 4. Türkmenisztán
  ©
 5. Észak-Korea
  ©
 6. Vanuatu
  ©
 7. Jemen
  ©
 8. Irán
  ©
 9. Dominikai Köztársaság
  ©
 10. Feröer-szigetek
  ©

Jeppesen most, hogy az összes országot bejárta, egy még nagyobb (és nehezebben megfogható) projektbe kezd: a világ összes területét szeretné felfedezni. Utazásairól a weboldalán lehet többet megtudni, de hamarosan könyvbe is foglalja élményeit.

Ha szereti a hasonló listákat, nézze meg, melyik várost érdemes elkerülnie, ha nem akarja dugóban ülve tépni a haját. Az Inrix több millió autós menetadataiból állította össze a tizes toplistát.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!