szerző:
hvg.hu

Amit lát, Ninio extinkciós illúziójának nevezik: 12 fekete pötty van egyenlően elosztva egy szürke rácsmintán, viszont az agyunk képtelen rá, hogy mindet egyszerre lássa. – Mégis hogy lehetséges ez?

Ez az illúzió a jól ismert vibráló rács egy variációja, ami pedig a Hermann rács illúzióra épül (ezek fiziológiai illúziók, a retina laterális gátlását használják ki). Egyszerűen fogalmazva arról van szó, hogy a szemben található, fény által ingerelt receptorok befolyásolni tudják a velük szomszédos receptorok működését, így olyan dolgokat láthatunk, amik nincsenek ott, vagy olyanak dolgokat nem látunk, amik ott vannak – írja a Gizmodo. Őrület.

Ninio extinkciós illúziója
©

Hermann rács
©

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!