szerző:
MTI

Káros - közöttük rákkeltő - anyagok egész sorát tartalmazza a háztartások többségében található por az Egyesült Államokban - derült ki egy szerdán közzétett tanulmányból, amelyben a szakemberek 14 szövetségi államban végzett mintegy húsz kutatás eredményeit elemezték.

A vizsgált háztartásokban vett porminta 90 százalékában találtak a kutatók tíz egészségre veszélyes anyagot, közöttük a Kaliforniában 2011-ben rákkeltőnek minősített TDCPP égésgátlót. Ez az anyag gyakran megtalálható a bútorokban, gyermekek számára készült termékekben és más háztartási cikkekben a George Washington Egyetem közegészségügyi kara által készített, az Environmental Science and Technology című szakfolyóiratban megjelent tanulmány szerint.

Számos háztartási termékben - PVC-padlóban, kozmetikumokban, testápoló és tisztítószerekben, bútorokban és építőanyagokban - meglévő 45 olyan molekulát találtak a mintákban, amelyek egészségkárosítóak lehetnek. A műanyagok rugalmasságát növelő DEPH ftálsav is gyakran jelen volt a mintákban. A ftálsavak kozmetikumokban, festékekben, ruhaanyagokban és játékokban találhatók meg. Egészségügyi problémák egész sorát - például gyermekeknél az intelligenciahányados csökkenését és légzési nehézségeket - hozzák kapcsolatba ezekkel a vegyületekkel.

A következő leggyakoribb kemikáliák a porban a fenol nevű aromás vegyületek és az égésgátlók. Találtak továbbá a textilek, pizzásdobozok és mobiltelefonok gyártásához használt perfluor vegyületeket is. Ezek immunrendszeri, emésztőrendszeri problémákat okozhatnak, illetve zavarhatják a belső elválasztású mirigyek működését.

"A kutatás eredményei arra engednek következtetni, hogy az emberek - mindenekelőtt a gyermekek - naponta találkoznak a porban megtalálható olyan vegyületekkel, amelyek komoly egészségi problémát okozhatnak"

- mondta Ami Zota, a Washington Egyetem környezeti tudományokkal foglalkozó tanársegéde, a tanulmány egyik társszerzője.

Ezek az apró részecskék belélegzéssel vagy a bőrön keresztül kerülhetnek a szervezetbe. A tudósok szerint a leginkább veszélyeztetettek a padlón játszó kisgyermekek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!