szerző:
hvg.hu

Egy amerikai luxusétterem csak börtönviselt, szabadult bűnelkövetőket foglalkoztat, hogy segítsen nekik beilleszkedni a társadalomba. A módszer a mellékelt ábra szerint működik.

Az Edwins egy menő francia étterem az ohiói Cleveland-ben, amelyikben eddig 200 börtönviselt személy fordult meg alkalmazottként. Rehabilitációs programjuk lényege, hogy egy frissen szabadult bűnöző fél éves szakmai gyakorlatot tölt náluk, hetente 40-50 órában dolgozik, és természetesen fizetést is kap, továbbá a borravalót is hazaviheti. Ezen túl az étterem mentorai is foglalnak vele.

Az ötlet Brandon Chrostowskitól származik: az üzleti modell a saját, személyes motivációja alapján született. Ő magát a Lost at E Minor lap szerint zűrös kamasznak nevezte, akit letartóztattak, majd próbaidőre bocsájtottak fiatal éveiben. A börtön után egy helyi séf a szárnyai alá vette és a helyes útra terelte. Ahogy a férfi fogalmaz, akkori mentora örökre megváltoztatta az életét.

Az Edwins és a hozzá kapcsolódó rehabilitációs, újraintegráló program vezetője a saját tapasztalatait felhasználva ad ma második esélyt eltévelyedett fiatalok százainak. És az eredmény? A közel 200 fiatal közül, aki eddig részt vett a programban, egy sem esett vissza, és 90%-uknak van ma rendes, tartós munkája.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!