szerző:
hvg.hu

Egy kutatás szerint a Nutellában is megtalálható pálmaolaj rákkeltő hatású lehet, a Ferrero azonban reklámkampányban hívja fel a figyelmet, hogy közkedvelt csokis mogyorókrémjük fogyasztása teljesen biztonságos.

Az EFSA, vagyis az Európai Élelmiszerbiztonsági Hatóság még 2016 májusában tette közzé azt a jelentést, miszerint több a pálmaolajban, más növényi olajokban, margarinokban és néhány feldolgozott élelmiszerben olyan glicerin-alapú szennyező anyagok keletkeznek a feldolgozás során, amelyek lehetséges egészségügyi kockázatot jelentenek a fogyasztóknál.

A 44 milliárd dolláros pálmaolaj-ipar a Ferreróban talált szövetségesre, amely annak ellenére vette védelmébe az összetevőt, hogy több élelmiszercég illetve áruház bojkottálja a pálmaolajat és az annak felhasználásával készült termékeket.

A cég bevételének egyötödéért felelős Nutellának azért fontos összetevője a pálmaolaj, mert az felelős a krémességéért, illetve a szavatossági idejét is meghosszabbítja – állítja a Ferrero, amely reklámkapányt is indított azért, hogy tudatosítsa az emberekben: a Nutella nem veszélyes az egészségre.

A Telegraph szerint azért is érzékenyen érintené a Ferrerót a pálmaolaj elhagyása, mert az a legolcsóbb növényi olaj: tonnája nagyjából 230 ezer forintba kerül, míg ugyanennyi napraforgó olaj 245 ezer, a repceolaj pedig 265 ezer forintos áron kapható.

A Ferrero nagyjából 185 ezer tonna pálmaolajat használ egy évben, ezért az összetevő lecserélése több milliárd forintnyi pluszköltséget jelentene a cégnek éves szinten.

Várhatóan idén jelenik meg egy részletesebb kutatás arról, mennyire biztonságos a pálmaolajjal készült termékek fogyasztása, de arra valószínűleg nem kell számítani, hogy az EFSA betiltja azokat.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!