szerző:
hvg.hu

Decemberben a havi átlaghoz képest másfélszer annyi kisgyerek betegedett meg, így összességében csaknem 40%-kal növekedett a forgalom év végén a rendelőkben. A januári zord időjárás és az influenzajárvány miatt további növekedést várnak a szakértők. Mindez azonban megelőzhető lenne.

Az immunrendszer erősítéséért jóval többet tehetnek a szülők, mint azt sokan gondolják: a fogantatástól számított első 1000 nap táplálása ugyanis meghatározó szerepet játszik a gyermekkori, sőt a felnőttkori egészség alakulásában is. A várandósság alatti táplálkozás, valamint az első 2 év megfelelő táplálása kulcsszerepet játszik az immunrendszer fejlődésében és olyan népbetegségek megelőzésében, mint a felnőttkori elhízás, a cukorbetegség vagy a szív- és érrendszeri megbetegedések. Az élet első 1000 napjára úgy kell tekinteni, mint egy megismételhetetlen prevenciós időszakra – hívja fel a figyelmet Póta György, a Házi Gyermekorvosok Egyesületének elnöke az Első 1000 Nap Program közleményében.

A magzat szervezete azokból a tápanyagokból épül fel, amit az édesanya fogyaszt, így a terhesség alatt kiemelten fontos a megnövekedett vitaminszükséglet pótlása. Fontos, hogy az édesanya szervezetében már a terhesség előtt, a babatervezés időszakában megfelelő mennyiségben jelen legyenek az egészséges fejlődéshez szükséges vitaminok és nyomelemek. A megnövekedett vitamin- és ásványianyag-szükséglet fedezésére a szoptatás időszakában is fokozottan ügyelni kell.

Az első 6 hónapban az anyatej az elsődleges táplálékforrás a csecsemő számára. Tartalmaz minden olyan vitamint és ásványi anyagot, amire a csecsemőnek szüksége van és folyamatosan igazodik igényeihez. Tökéletes a tápanyagtartalma, így a szoptatott gyermekeknél kisebb az esély az elhízásra, alacsonyabb a vérnyomásuk és a koleszterinszintjük.

A szülőknek egyedülálló lehetőségük van arra, hogy kialakítsák gyermekük egészséges étkezési szokásait. Fontos a türelem és a fokozatosság: a babák étrendjébe csak akkor vezessünk be új ételt, amikor emésztőrendszerük már megérett rá, és egyszerre csak egy újdonságot kínáljunk.

A kisgyermekeknek 1 éves kor felett még eltérő mennyiségű és összetételű tápanyagra van szükségük, mint a felnőtteknek. Eltérő a vitamin- és ásványianyag-igényük, és a felnőttek ízlése szerint fűszerezett, sózott és cukrozott ételek még megterhelik emésztőrendszerüket.  A tehéntej fogyasztása egyéves kor alatt semmiképp nem javasolt, mert magas fehérjetartalma szintén megterhelő lehet a baba emésztőrendszerének és a veséknek. Számos szakember 1-3 éves kor között is előnyösebbnek tartja az életkori tápanyagigényeknek megfelelően kialakított junior gyerekitalok fogyasztását, melyek a vegyes, kiegyensúlyozott étrend részeként hozzájárulnak a gyermekek vitaminszükségletének fedezéséhez.

„Az élet első 1000 napjában rögzülő táplálkozási szokások alapjaiban határozzák meg az immunrendszer fejlődését, és egészen felnőttkorig elkísérnek bennünket. A szülőknek és a szakorvosoknak óriási szerepe van abban, hogy lefektessék az egészséges felnőttkor alapjait” – tette hozzá Póta György.

Pénzkidobás vagy létszükséglet? - Kell-e nekünk terhesvitamin?

Czeizel Endre hiába végezte el a mai napig legátfogóbb és legmeggyőzőbb vizsgálatokat arról, hogy a várandós nőknek milyen vitaminokra, nyomelemekre és ásványi anyagokra van szüksége, és lett világhírű mindezzel, manapság egyre több tanulmány lát napvilágot a szaklapokban arról, hogy felesleges drága magzatvédő vitaminokra költeni. Magyar szakértők segítségével teremtettünk rendet a káoszban.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!