szerző:
T.S.

Feltalálói és kifejlesztői ezer receptre programozták az első robotot, amelyet az egészséges táplálkozás szolgálatába állítanak.

   Sally „tudja”, hogy menő a salátázás, és azt is, hogy a salátabárok a legtöbb helyen meglehetősen szűk választékot kínálnak.

©

   A  salátarobot az 1,3 millió dolláros alaptőkével létrehozott, s az idén márciustól 5 millió dolláros új befektetéssel működő Chowbotics cégnél született. A San Jose (Kalifornia) székhelyű, ételkiszolgáló robotokra szakosodott vállalkozás az első olyan robotgépet állítja a közeljövőben munkába, amely személyre szabottan kínál saláta összeállítást, a kalóriaértékek közlésével. Több mint 20, naponta frissülő összetevőből adagolja, kreálja meg a salátatálakat. Folyamatosan bővülő recepttára ezres nagyságrenddel a legszélesebb spektrumát kínálja az egészséges összeállításoknak a nap bármely szakaszában. A távlati tervek szerint külön a mexikói és indiai kulináriára specializálódott robotgépeket is üzembe helyeznek majd.

   Egyelőre a tesztelése indul be most tavasszal a Sally salátarobotoknak a kaliforniai Campbell város Mama Mia olasz éttermében, San Franciscóban a Galvanize oktatási intézetének közösségi terében és a texasi HEB Élelmiszer Co. kávézójában. Ezt követően éttermekbe – elsősorban gyorséttermekbe –, kávézókba, szállodákba, bevásárlóközpontokba, repülőterek tranzitváróiba, kórházakba és más nagyobb forgalmú helyekre telepítik.

©

 A Chowbotics alapító vezérigazgatója, Deepak Sekar bízik a sikerben, s a hasonló ételrobotok várható elterjedését a számítógépekéhez hasonlította: most még közösségi terekben bukkannak fel, de néhány év – egy félévtized múlva már ott lehetnek a háztartásokban a személyi robotok.

 

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!