szerző:
hvg.hu

A látogatók hajlamosak túl sok papírt venni, így a park személyzete meglepő ötlettel lépett fel a pazarlás ellen.

Egy pekingi park üzembe helyezett néhány arcfelismerő vécépapíradagolót, hogy a látogatók ne tekerhessenek le túl sok papírt. A parkban évek óta probléma a látogatók túlzott vécépapír-használata. Ezt egy ideig plakátokkal, és egyéb, látogatóknak szóló üzenetekkel próbálták megakadályozni, mindhiába.

Most a pekingi újságok arról számoltak be, hogy a park személyzete hat adagolót telepített a nyilvános vécékbe, fél hónapos próbaüzemre. A személyzet pedig mindig készen áll, hogy ismertesse a technológiát a látogatók számára.

A gépeket úgy helyezték el, hogy átlagos magasságú férfiakkal és nőkkel legyen szemben. Az azonosítás után mindenki körülbelül 60-70 cm papírcsíkot kap. Ennél több papír nem jár, csak ha eltelik kilenc perc.

©
"Ha olyan vendégek jönnének, akik speciális helyzetben vannak, tehát hasmenésük van, vagy valamilyen egyéb okból kifolyólag sürgősen vécépapírra lenne szükségük, akkor a személyzet természetesen a rendelkezésükre áll" – mondta a park szóvivője.

A próbaüzemmód eddig sikerrel működik, a napi papírhasználat 20%-kal csökkent. Probléma viszont, hogy az arcfelismerés 10-30 másodpercet is igénybe vehet, így nagyobb lehet a sorban állás – írja a BBC.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!