szerző:
hvg.hu

Nur-Nuru-Bin nyugalma érdekében a Koalaház vasárnap óta nem látogatható. A két koala, amelyek közül Vobara két hónapja meghalt, alig két éve érkezett Budapestre.

Mint arról beszámoltunk, súlyos daganatos betegség támadta meg a Fővárosi Állatkert koalája, Nur-Nuru-Bin szervezetét két hónappal az után, hogy társa, Vobara elpusztult.

Az állatkert a Facebook-oldalán közölte vasárnap: bezárták a Koalaházat, hogy a koala nyugodtan gyógyulhasson.

"A Koalaház látogatását egyelőre felfüggesztettük, Nur-Nuru-Bin nyugalma érdekében. Szakembereink minden lehetségeset megtesznek az állatért, gondozói éjjel-nappal a közelében vannak.
Köszönjük a temérdek együttérző üzenetet és az érdeklődést" – írták.

Az állatorvosok a koalánál akut limfoid leukózist (lymphoid leukosis), egy, a vérképző szerveket érintő daganatos megbetegedést diagnosztizáltak. A betegség első jelei néhány napja jelentkeztek raja, akkor tűnt először gyengébbnek a szokásosnál. Az elvégzett vizsgálat rendkívüli mértékű vérszegénységet mutatott ki nála, s a kenetben daganatsejtek is voltak. Pénteken már a duzzadt nyirokcsomókat is tapintani lehetett az állaton.

A kórkép – írja az állatkert – sajnos nem egyedi a koaláknál. A limfoid leukózis az Ausztráliában élő állatoknál is jellemző megbetegedés, sőt a belgiumi Planckendael állatkertjében, ahonnan Nur-Nuru-Bin is érkezett, egy másik koalánál ugyancsak előfordult már hasonló eset.

Vobara és Nur-Nuru-Bin alig két éve, 2015 februárjában költözött Budapestre, érkezésük nagy szenzáció volt. A Koalaház avatóján fotókat is készítettünk a különleges bánásmódot igénylő erszényesekről, házukat Tarlós István főpolgármester avatta fel.