szerző:
hvg.hu

Igazi happy end: felújították és újra forgalomba állították a tiszacsegei kompot, amit februárban ragadott el a jeges ár, rajta Janival, az őrrel. A vízi jármű sorsa kétséges volt, de végül minden jóra fordult.

Csütörtöktől ismét közlekedik a tiszacsegei komp, amit 19 millió forintból javítottak meg – írja a Dehir.hu.

A komp és őrzőjének történetét az egész ország megismerhette februárban. A jeges ár eltépte a kompot rögzítő láncokat, köteleket, és magával ragadta a vízi járművet. Ráadásul a fedélzetén ragadt egy férfi, akit honvédségi helikopterrel mentették ki. Janit a források éjjeli őrként, illetve kompkezelőként emlegetik. Még akciófilmeket idéző trailer is készült arról, amikor kimentették a fedélzetről.

A kompot tovább sodorta a jeges folyó, négy nappal később, körülbelül ötven kilométerrel lejjebb, a tiszaderzsi szűkületnél állt meg. Később visszavontatták Csegére, partra húzták, és február 21-én megkezdték a javítását.

A Dehir szerint hetek óta 8-10 ember dolgozott a felújításon. 30 négyzetméter új fenéklemezt építettek be, kicserélték a csörlőket, köteleket. Az összetört, eldeformálódott lapátkerék helyére is újat tettek.

A felújítás 19 millió forintos költségét az önkormányzat fizette, de bíznak benne, hogy a vis maior alapból kapnak támogatást. Április 22-én avatóünnep is lesz, akkor mindenki ingyen utazhat a csegei kompon.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!
hvg.hu Élet+Stílus

Ez már dráma: akcióshőst csináltak az őrjöngő Tiszán sodródó csegei komp őréből - videó

Nem volt menekvés Jani számára azon a kegyetlen, fagyos reggelen. A Tiszán végig vágtató jeges ár miatt papír módjára szakadt szét a csegei kompot rögzítő lánc, és akkor kezdődött az éjjeli őr igazi drámája. Valakit megihletett a Tiszacsegénél elsodródott komp és a rajta rekedt férfi története, akit honvédségi helikopterrel mentettek ki hétfőn.

hvg.hu Itthon

Partra húzták a híres csegei kompot, elég rossz állapotban van

Körülbelül 15 millió forintba kerül a jeges árban megrongálódott tiszacsegei komp felújítása – olvasható a Dehir.hu-n. A köztévének a csegei polgármester azt mondta: volt, aki azt javasolta, hogy nevezzék el az újjászülető kompot Janinak.