szerző:
T.S.

Nem beszélünk zöldeket. Tényleg van ilyen. Egy függőleges zöldfelületek kialakításával foglakozó mexikói vállalkozás tervezőinek ötlete.

A Vertical Green cég elnevezése utal arra, mivel foglalkoznak: a nagyvárosokban visszafordíthatatlan folyamatként jelentkező, egyre jobban összeszűkülő zöld és virágos területek alternatívájaként dolgoznak ki új projekteket épülethomlokzatokra, tűzfalakra, a legkülönbözőbb köztéri épített felületekre. Az utcákra, közterületekre tervezett függőkertek kicsinyített változatát a Plug & Plant projekt keretében belső terekbe, lakásokba ajánlják.

A beltéri falra helyezhető panel moduláris rendszerű kis fakkokból áll össze. Az egyes elemek különféle olyan vetőmagot tartalmaznak, amelyek képesek talajmentes környezetben kihajtani, növekedni. A rendszerben alkalmazott biológiailag lebomló poliuretán hab nem gátolja a gyökérzet fejlődését. Az intelligens termesztő rendszer jelentős részben automatizált, nedvesség- és fényérzékelőkkel felszerelt. A beépített technológia folyamatosan összegyűjti az adatokat a környezetről, s ajánlatokat ad a növények optimális növekedéséhez. Az okos víztartály megfelelően hasznosítja az információkat, akár egy hónapig képes az önellátó vízadagolásra, öntözésre a szükségleteknek megfelelően.

©

A projektbe felvett 30 fűszernövényből, salátaféleségből, illetve virágból lehet válogatni az otthoni függőkertekbe. Így közvetlenül a konyhafalról szedhetjük például a friss rukkolát, bazsalikomot, chilipaprikát, kaprot vagy akár az epret és sok más fűszer- és haszonnövényt.

©

A beltéri zöldfalak virágos összeállításai pedig nappalikba vagy a háló-, dolgozó- és fürdőszobákba javallottak, tisztítják, frissítik a levegőt, és még szépek is.

©

 Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!