szerző:
MTI

Egy kutatás szerint összefüggés lehet a gyermekek hiperaktivitása és aközött, ha az anya terhesen sokat mobiltelefonál.

Nagyobb eséllyel váltak hiperaktívvá azok a gyerekek, akiknek édesanyja sokat mobiltelefonált a várandósság idején, mint azok a társaik, akiknek anyja keveset mobilozott terhesen – mutatta ki egy tanulmány. A Barcelonai Globális Egészségügyi Intézet doktorandusza, Laura Birks és kollégái több mint 80 ezer anya-gyermek páros adatait vizsgálta meg Dániára, Spanyolországra, Norvégiára, Hollandiára és Koreára kiterjedően.

Az eredmények szerint az 5-7 éves kor közötti gyerekek esetében annál nagyobb volt a viselkedési problémák – elsősorban a hiperaktivitás – előfordulásának a valószínűsége, minél többet beszélt az édesanyjuk mobiltelefonon a terhesség idején.

A kutatókat meglepte az eredmény, mivel jelenleg nincsenek arra vonatkozó tudományos ismeretek, hogy a születést megelőzően a mobiltelefon-sugárzásnak való kitettség hiperaktivitást okozna a csecsemőknél. Az összefüggést azonban öt országra és időszakra – 1996 és 2011 között – kiterjedően megerősítették a szakemberek.

A különböző befolyásoló tényezők, köztük az anya kora, családi állapota és végzettsége figyelembe vételével a kutatók arra jutottak, hogy azok a gyerekek, akiknek az édesanyja legalább négyszer vagy egyhuzamban több mint egy órán át mobiltelefonált naponta a várandósság idején, 28 százalékkal nagyobb eséllyel voltak hiperaktívak, mint azok a társaik, akiknek az édesanyja naponta egyszer, vagy egyáltalán nem mobiltelefonált terhesen.

Az Environment International című folyóiratban közölt tanulmány szerint azoknál a gyerekeknél volt a legalacsonyabb a viselkedési és érzelmi problémák kockázata, akiknek az édesanyja egyáltalán nem mobiltelefonált a várandósság alatt.

Robin Hansen, a davisi Kaliforniai Egyetem professzora mindezek ellenére úgy véli, hogy sokkal inkább a szülők nevelési módszereiben és szokásaiban kell keresni a választ a szülők mobiltelefon-használata és a gyermekkori hiperaktivitás között. A szakember, aki nem vett részt a tanulmányban elmondta, hogy amikor a szülők belemélyednek a telefonjukba, és nem reagálnak a gyermekükre, akkor a kicsik hamar megtanulják, hogy miként vívják ki maguknak a figyelmet.

"Csak ha már sírsz vagy odadobsz valamit, vagy hatalmas lármát csapsz, tudod elterelni a szüleid figyelmét a mobiltelefonjukról" – magyarázta Hansen, hozzátéve, hogy mindez ráerősít a hiperaktivitásra és a figyelemfelkeltő viselkedésre.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!