szerző:
hvg.hu

Mégsem kell büntetést fizetnie Kakucson annak, aki több mint egy órát ül a Pest megyei település padjain.

Tegnap idéztük a Kakucsi lapozgató című újságból „a közösségi együttélés alapvető szabályairól és ezek elmulasztásának jogkövetkezményeiről szóló” önkormányzati rendeletet. Ebben az állt többek közt, hogy 5-től 150 ezer forint bírsággal sújtható, aki „a község buszmegállóinak padjait, a buszmegállók környezetét, nem azok rendeltetésének megfelelően, a közösségi közlekedést szolgáló autóbuszra történő várakozásra, hanem napközbeni ott-tartózkodásra használja, ideértve, ha 24 óra leforgása alatt összesen több mint egy óra időtartamban tartózkodik ugyanazon buszmegállóban elhelyezett padokon, vagy azok 5 méteres körzetében”.

A fura jogszabályról megpróbáltuk megkérdezni a polgármestert, de telefonon nem értük el, emailben feltett kérdéseinkre nem adott választ. Azóta mindez okafogyottá vált, mert szerda este kiderült, visszavonják a rendeletet.

Az önkormányzat jogi bizottságának elnöke az RTL-től tudta meg, hogy a rendelet ebben a formában törvénysértő és ellentétes az alaptörvénnyel is. Kakucsi-Csernák Zoltán ezután elmondta, hogy ez esetben meg fogják vizsgálni a kérdést. Később bejelentette, visszavonják a rendeletet.

Egyébként végre az is kiderült, miért gondolta a testület, hogy ilyen módon kell szabályozni a padon ülést: azért, hogy „ne italozzanak a faluban”. Ehhez persze nem kell ilyen rendelet, hiszen a szabálysértési törvény eleve tiltja a köztéri alkoholfogyasztást.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!