szerző:
MTI / hvg.hu

A 37 éves Eman Ahmed Abd al-Ati 500 kiló volt, amikor kórházba került. Tizenegy éves kora óta nem tud felállni. Fogyásának köszönhetően most már hosszú ideig képes kerekesszékben ülni.

Felére, 250 kilóra fogyott a világ legkövérebb nője, az egyiptomi Eman Ahmed Abd al-Ati, akit két hónapja kezelnek már a mumbai  Saifee kórházban.

Az 500 kilósan érkező, elefantiázisban szenvedő betegen márciusban hajtott végre gyomorszűkítő műtétet Muffazal Lakdavala sebészprofesszor és csapata. Már a műtét előtt látványos, a vártnál kétszer gyorsabb fogyást produkált gyógyszerek és az egészséges étrend segítségével, így "csak" 380 kilót nyomott, amikor az operációt elvégezték rajta.

Családja szerint al-Ati nagy súllyal, ötkilósan született, és elefántkórral diagnosztizálták. A betegség idült nyirokpangás okozta vizenyő- és kötőszövet-szaporulat, amely az elefántéhoz hasonlóvá változtatja az érintett végtagokat. Tizenegy éves korában hízott el nagyon, azóta nem tud felállni. Később agyvérzést is kapott, azóta ágyhoz kötött, édesanyja és testvére gondoskodik róla.

Az Alexandriában élő nő 25 éve nem mozdult ki otthonából, hosszú ideje már speciális ágyából sem tudott felkelni, nem tudott egyedül enni és karjait sem tudta felemelni. A mumbai kórház pénteken közzétett videójában már kerekesszékben, vidáman mosolyogva, zenét hallgatva látható. Orvosai szerint tudja használni a kerekesszéket, hosszú ideig képes ülni benne, ami három hónapja még elképzelhetetlen volt számára.

Eman Ahmed Abd al-Ati türelemmel várja, hogy elvégezhessenek rajta egy CT-vizsgálatot annak megállapítására, mitől bénult le a jobb oldala.

A világ hivatalosan is elismert legkövérebb nője az amerikai Pauline Potter, aki tavaly júliusban 293 kilót nyomott a Guinness Világrekordok által hitelesített mérleg szerint.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!