szerző:
MTI

Egy kutatás arra mutatott rá, hogy a légúti fertőzések után közvetlenül nagyobb az esélye az infarktus kialakulásának.

A légúti fertőzések – influenza, hörghurut, tüdőgyulladás – jelentkezése utáni napokban jelentősen megemelkedik a szívinfarktus kockázata egy új ausztrál tanulmány szerint.

"Eredményeink megerősítik, amire korábbi kutatások utaltak, az influenza, a hörghurut vagy a tüdőgyulladás a szív megbetegedését válthatja ki" – mondta el az Internal Medicine Journal amerikai orvosi lap friss számában megjelent kutatás vezető szerzője, Geoffrey Tofler, a Sydney Egyetem és a Royal North Shore kórház kardiológusa.

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy akár 17-szeresére is nőhet a kockázat, ám nem feltétlenül a fertőzés tüneteinek jelentkezésekor, hanem leginkább a következő hét napban, ezután fokozatosan csökken – pontosította a professzor.

A kutatók 578 páciens adatait vizsgálták meg, mindannyian szívkoszorúér-elzáródást követő infarktuson estek át. Megállapították, hogy 17 százalékuk az infarktust megelőző hét napban, 21 százalékuk az infarktus előtti 31 napban légúti fertőzést kapott.

"Télen a leggyakoribb a szívroham" – mutatott rá Thomas Buckley, a Sydney Egyetem professzora, a tanulmány társszerzője, aki hangsúlyozta, hogy a kockázatok minimalizálásának fontos eszköze az influenza és a tüdőgyulladás elleni védőoltás.

A kutatók szerint a légúti fertőzések növelik a vérrögök, a gyulladás kialakulásának és a méreganyagok keletkezésének esélyét, ami az érrendszert károsítja, ez magyarázhatja a szív- és érrendszeri betegségek kockázatának növekedését a fertőzések után.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!