Miközben éppen kitört a gourmet láz a Millenárison, mi a szomszédos piacon tettünk a kosarunkba pár csokornyi pirosló, gömbölyded retket. Régebben csak a párizsis zsömlébe és a vajas kenyérre karikáztuk. Aztán már salátákba is kevertük, ma meg étlapokról választjuk sütve, párolva, marinálva. Rákattantunk, van néhány tippünk.

Egy kis retektörténelem

Az apró, ropogós gumókkal már a piramisépítőket is etették Egyiptomban. Az ókori Kínában, Japánban is előszeretettel fogyasztották a népek. Az ókori görögök annyira kedvelték, hogy nemcsak szó szerint arany árban adták, hanem aranyból meg is mintázták, és ezt ajánlották fel az istenségeknek. Földi halandó számára Európában igazán népszerűvé azonban csak a XVI.-XVII. században vált.

Az egészség őre

Nem csoda, hogy ez a gyökérzöldség is - persze, hogy az ókortól -    gyógynövényként van számon tartva a természet patikájából, hiszen tucatnyi gyógyhatást tudhat magáénak. 

Fokozza az anyagcserét, étvágyjavító, antibiotikus, nyákoldó és antivirális hatású, így légúti megbetegedések esetén is hatékonyan alkalmazható. Vizelethajtó, fokozza a vese- és bélműködést májtisztító, csökkenti a vér zsír- és koleszterinszintjét, gyulladáscsükkentő,  sőt bőrproblémák kezelésére is alkalmas. Tele van vitaminokkal és ásványi anyagokkal: jelentős a C-vitamin tartalma , de megtalálható benne az A és B-vitamin is, valamint jelentős a vas, kalcium, mangán, réz és folsav tartalma is.

Ja, és van hozzá népi bölcsesség: reggel méreg, délben étek, este pedig orvosság. Halkan súgjuk, csak akkor akceptáljuk az első intelmet, ha lennénk olyan balgák, hogy felkeléskor magában, pláne só nélkül betolnánk pár fejet önpuffasztás jeligére.

A konyhában

Vitathatatlan, hogy íze és roppanós állaga legjobban nyersen élvezhető, így nem is csoda, hogy leggyakrabban a vajas kenyér mellé, szendvicsekre került-kerül. Teljes létjogosultsága van mindenféle zöld salátában, a tojásrántottán, a wokban párolt vagy sütőben sütött vegyes zöldségek között. De nemcsak a gumója használható fel: friss zöld levelét szintén belevághatjuk salátákba, enyhén mustáros, csípős ízt kölcsönöz majd nekik, sőt főzelék is készíthető belőle. A klasszikus pesto recept alapján bazsalikom helyett reteklevél pestót is keverhetünk. 

 Vásárláskor ügyeljünk arra, hogy levelei frissek, üde zöldek,  a gumók pedig kemények, fényesek, tömörek, sérülésmentesek legyenek. A retket legjobb a vásárlás napján elfogyasztani, de vizes konyharuhába csomagolva pár napig hűtőben is frissen tarthatjuk.

 

Fűszeres sült retek

Hozzávalók:

 3 csomag hónapos retek

3 evőkanál olívaolaj

4 evőkanál balzsamecet

kakukkfű

őrölt fehérbors

Elkészítés:

A retekfejeket vágjuk negyedekre, ha kisebbek akkor elég megfelezni. Egy serpenyőben melegítsük fel az olívaolajt, majd adjuk hozzá a retket. Hintsük meg kakukkfűvel, sózzuk, borsozzuk,  majd locsoljuk meg balzsamecettel. Alaposan fogassuk át, és 10–15 percig fedő alatt pároljuk. Ha már kicsit üveges, akkor vegyük le a fedőt, és magas lángon enyhén pirítsuk meg.

Magában is fogyaszthatjuk, vagy köretként, húsok mellé tálaljuk.

Savanyú retek

Hozzávalók:

15 db retek

1 dl borecet

6 dl víz

4 evőkanál  méz

3 kávéskanál só         

1 gerezd fokhagyma

20 szem tarka bors

15 szem koriandermag

20 szem mustármag

Elkészítés:

A retket mossuk meg és vágjuk félbe. Készítsük el a felöntőlevet: az összes hozzávalót egy lábasban elkeverjük, majd felforraljuk. A retkeket egy sterilizált befőttesüvegbe rakjuk, majd ráöntjük a levet (hagyjuk pár percig szobahőmérsékleten mielőtt az üvegbe zúdítjuk) . Legalább egy teljes napra hűtőbe tesszük, hogy összeérjen.

Retek tzatziki

 Hozzávalók:

2 csomag retek

1 nagy doboz görög vagy magasabb zsírtartalmú joghurt

2 gerezd fokhagyma

1 kisebb fej lilahagyma, apróra vágva

frissen őrölt fekete bors

2 teáskanál balzsamecet

Elkészítés:

A retekről eltávolítjuk a zöldjét, megmossuk, és vékony csíkokra szeljük, majd besózzuk. Hagyjuk állni kb. 10 percet, majd kinyomkodjuk belőle a levet. A joghurtot egy tálba öntjük, és retket a fűszerekkel belekeverjük. Hűtőben hagyjuk összeérni legalább egy-két órát.

Retekleves

 Hozzávalók:

2 csokor friss retek

2 közepes burgonya

1 db zsenge karalábé

8 dl alaplé (zöldség- vagy húsleves)

vaj

1 csokor petrezselyem apróra vágva

Elkészítés:

A megmosott retket, a felaprított reteklevelet, a felkockázott burgonyát, és a csíkokra vágott karalábét felhevített vajon forgassuk át, picit hagyjuk párolódni, majd öntsük fel az alaplével, és főzzük puhára. Adjuk hozzá a fűszereket, botmixerrel turmixoljuk össze. Tálaláskor hintsük meg apróra vágott petrezselyemmel, és tegyünk rá pár kocka friss retket.