szerző:
hvg.hu

Sokkal jobb, mint az LSD vagy az MDMA.

Ha van egyáltalán biztonságos kábítószer, akkor a hallucinogén varázsgomba az – írja a Newsweek a Global Drug Survey felmérésre hivatkozva.

A kutatók arra jutottak, hogy a gombafogyasztók közül 2016-ban mindössze 0,2 százaléknak volt szüksége orvosi ellátásra. A mesterséges hallucinogének, mint például az LSD vagy az MDMA ehhez képest sokkal gyakrabban juttatta kórházba a használóit.

A kutatás csaknem 120 000 résztvevő adatait vette fel 50 országban. A kérdések a drogfogyasztás módját és gyakoriságát, hatásait és a különböző anyagokat vizsgálták. A megkérdezettek 65 százaléka válaszolt úgy, hogy használ illegális drogokat, és 79 százalék használt életében valamikor.

A Psilocybe gombák használóinak túlnyomó többsége "enyhébb pszichedelikus élmény" reményében próbálta ki a gombát vagy az abból kivont hatóanyagot, illetve a "szociális interakciók" feljavításához, ami körülbelül a bulizást jelentheti.

©

A csekély számú ellátott többsége azért került végül kórházba, mert nem megfelelő gombát fogyasztott. A kutatást vezető Adam Winstock szerint a varázsgomba talán a legveszélytelenebb kábítószer az egész világon. Halálos adagja gyakorlatilag nincs, a fő veszély, ha más, mérges gombával keverik össze.

Más kutatások a gomba egészségügyi felhasználását is felvetik. A New York-i Egyetem tanulmánya azt mutatta ki 2016-ban, hogy a rákos betegek depresszióján és reménytelenségén javított a szer.

Az LSD ennél sokkal veszélyesebb hallucinogén a felmérés eredménye szerint. Az LSD-vel tripezők 1 százaléka, az MDMA-felhasználók 1,2 százaléka került kórházba a drog miatt. "Az LSD nagyon erős kábítószer. Könnyű túladagolni, megbízhatatlan a hatóanyag-tartalom, és akkor kiszámíthatatlan hatás következik", mondta Winstock.

A leggyakrabban pedig a metamfetamin (4,8 százalék) és a szintetikus kannabisz (3,2) fogyasztóinak volt szükségük orvosi ellátásra.

A gomba biztonságosságáról azt érdemes elmondani, hogy a kutatás a túladagolással járó rosszullétet vizsgálta. A hallucinogén anyagok természetesen egyéb veszélyeket is hordoznak, hiszen a felhasználók nem megfelelően reagálnak hétköznapi helyzetekre is. Nem véletlen, hogy a tapasztalt tripezők azt ajánlják, mindig legyen a társaságban egy józan "őrangyal".

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!