szerző:
MTI

A hatóságok jutalmat osztanak a megölt patkányokért. A hírek szerint több ezer rágcsálót pusztítottak már el.

Patkányok ezrei lepték el a délnyugat-mianmari Haingji sziget falvait. Sokan természeti csapás előjelét látják az invázióban, attól félnek, vihar, áradás vagy földrengés jön nem sokára.

Az Iravádi folyó deltájában fekvő sziget hatóságai pénzjutalmat ajánlottak fel az ott élőknek a rágcsálók megöléséért. Az invázió kezdete óta 4000 patkányt öltek meg a falusiak – tudósít az AFP hírügynökség.

Japán kutatók kimutatták korábban, hogy az egerek és a patkányok érzékenyek az olyan elektromágneses hullámokra, mint amilyenekhez hasonlók az erős földrengéseket előzik meg. Az egykori Burmában ugyanakkor az elmúlt napokban nem észleltek semmiféle szeizmikus tevékenységet.

A falusiak botokkal, kövekkel, csúzlival vadásznak a patkányokra. A közösségi médiában fotók láthatók arról, amint az emberek kupacokban halmozzák fel a kiirtott rágcsálók tetemeit.

A tetemek egy részét laboratóriumokba küldték vizsgálatra. Azt nézik meg, nem hordoznak-e az állatok valamilyen fertőző betegséget.

A patkányinvázió ismert jelenség Mianmar más térségeiben is. Az északnyugati Csin tartományban például mindig előbújnak, amikor gyümölcsöt hoz a bambusz, ami körülbelül ötvenévenként fordul elő. A legutóbbi, 2008-as invázió idején a térséget elözönlő rágcsálók minden más termést is elpusztítottak.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!