szerző:
hvg.hu

A szárnyasokat már nem engedik ki az udvarra, a házőrző kutyákat már nem láncon tartják a helyiek, olyan sok medve kószál a Hargita megyei településen. A hétvégén is levideóztak egy kedélyes medvecsaládot a házak között.

Több medvét láttak felbukkanni az elmúlt időszakban Tusnádrüdőn, a település polgármestere szerint már nem is tudják számon tartani, hány medve érkezik az erdőkből, hogy az utcákon keressen magának élelmet - írja a Transindex.ro. Két eléggé meggyőző videó is érkezett a minapi medvejárásról.

Albert Tibor polgármester azt mondta: "este láttam, hogy valaki lefilmezett egy medvét három boccsal. Nem tudom már, mit tehetünk. Mondtam a kollégáimnak, hogy hívják a környezetvédelmiseket, beszéljünk velük és lássuk, hogy mihez kezdjünk." A helyiek már nem engedik ki a baromfikat az udvarra, a kutyákat sem kötik meg, mert a medvék az utóbbi időben több házörzővel is végeztek. Albert szerint a törvények inkább a medvét védik, mint az embereket. A medvék pedig jönnek, mert a környező erődkben már nincs elég nagy vadászterületük.

A polgármester szerint a vadőröknek egyrészt etetniük kellene a medvéket, másrészt folyamatos megfigyelésre is szükség lenne, hogy a nagyvadak ne a házak között portyázzanak. A román környezetvédelmi minisztérium a medvék elköltöztetésében látja a megoldást, Albert Tibor szerint ez nem működik, mert a megüresedő helyekre új medvék települnek.

A környezetvédelmi ügynökség közölte: ha hivatalosan értesítik őket a medveveszélyről, intézkedni fognak.

A medvék egyébként Hargita megye más területein is gondot okoznak, a környékről idén hárman kerültek kórházba medvetámadás miatt.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!