szerző:
Szuna Noémi

Tavaly májusban a séfek európai versenye, idén júniusban a baristák révén került Budapest a nemzetközi gasztrotérképre – de legalábbis a kávévilág fókuszába.

A Hungexpo ad otthont ezekben a napokban a World of Coffee rendezvénynek, amely a világ egyik legnagyobb kávés kiállítása, s emellett öt kategória világbajnokságának – Latte Art, Brewers Cup, Coffee in Good Spirits, Cup Tasters, Cezve/Ibrik – helyszíne.
A rendezvény a World Coffee Events (WCE) szervezésében valósul meg, évente más országban. A szakmabeliek szerint óriási siker, hogy idén június 13-16. között a magyar főváros a kávés világ központja, s ez nemcsak presztízst jelent, hanem jelentős vendégforgalmat is eredményez. A 2016-os dublini kiállításon és világbajnokságon több mint 6500 látogató vett részt, 36%-uk helyi, 64% pedig külföldi vendég volt. Tavaly 81 ország képviseltette magát kiállítói részről, s az érdeklődés idén is hatalmas, a kiállítói helyek 75%-a már 2016 őszén elfogyott a budapesti eseményre.

©

Minden évben egy nyitófogadással startol a rendezvény. Ez elsősorban a szponzoroknak, a szervezőknek és a szakmabelieknek szól, a körülbelül kétszáz fős, nagyszabású estének a New York Café adott otthont. Természetesen a baristák és a kávérajongók számára is több kísérőprogramot tartogatnak a szervezők a versenyeken és a kiállításon kívül. Azoknak, akik érdeklődnek az úgynevezett speciality kávék iránt, összeállítottak egy listát a fővárosban található speciality kávézókról is, amely letölthető az esemény weboldalán. Jó pár kávéház – és étterem – számíthat arra, hogy vendégül lássa a világ minden részéről érkező szakmabelieket, Budapestnek pedig van oka arra, hogy büszke legyen gasztronómiai palettájára és újraéledő kávékultúrájára.

©

A kiállításon érdemes körbejárni a külföldi standokat, hiszen most helybe jöttek nekünk Ausztráliától Kolumbiáig a legjobb kávésok. A közel kétszáz kiállító között viszonylag kevés magyar céget találhatunk, de néhány hazai mikropörkölő bemutatkozik az eseményen, és mind az öt versenykategóriában indulnak magyar bajnokok. A szabályok szerint ugyanis ahhoz, hogy valaki a hazáját képviselhesse a világbajnokságon, nemzeti bajnoknak kell lennie. Mivel több mint kilencven országból érkeznek versenyzők, nagyon nehéz dolguk van az indulóknak. A versenyszámokat tapasztalt és képzett nemzetközi zsűri pontozza, szigorú szakmai rendszer alapján.

A Bocuse d’Or magyar sikerei után jó lenne, ha hazai baristáink versenyeredményeit is ünnepelhetnénk.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!