szerző:
T.S.

Kicsit utazni kell, ha a legütősebb street food-lelőhelyeket keressük. Nemhogy magyar, de még csak európai sincs köztük. Ázsia tarol.

A nemrég Manilában véget ért World Street Food Congress 2017 tette közzé a világ legjobb 50 utcai étkezőhelyének a rangsorát. Nagyon úgy tűnik, a vendéglátásnak ebben a kategóriájában az ázsiai országok messze lekörözik a világ más részeinek evőhelyeit, mivel az 50-es toplistából 46-ot jegyeznek. A törpe kisebbség az USA és Mexikó két-két hellyel.

A manilai világkongresszus szakértői testületének döntése alapján – az elnökség amerikai és európai (dán) taggal is rendelkezik – az abszolút győztes Szingapúr lett 14 étkezdével. A győztes Hill Street Tai Wah Bak Chor Mee is közülük került ki, míg a második az Amerikai Egyesült Államokból a Franklin’s BBQ, a harmadik pedig a Che Paek Pu Ob Voon Sen Thaiföldről. Az 50-es világlistára Indonézia 7, Malajzia 6, Thaiföld és a Fülöp-szigetek 5-5, Kína 4, Vietnam 3, Tajvan és India 1-1 hellyel került fel.

A ranglistán első Hill Street Tai Wah Bak Chor Mee először tavaly júniusban szerzett azzal óriási hírnevet, hogy utcai étkezdeként a Chinatown Complex szójás csirkésével együtt (ez a Hong Kong Soya Sauce Chicken Rice) elsőkként kaptak Michelin-csillagot és bekerültek a Michelin Guide szingapúri kiadványába.

©

A szakács, Tang Chay Seng második generációs tulajdonosként vezeti családi étkezdéjét. A szüleitől örökölt receptjei alapján készíti különleges, puhára párolt sertéshúsos ételeit, amelyek közül az egyik legnépszerűbb a fekete, ecetes-fűszeres sertésborda sambal szósszal.

Csillagos disznót főz
©

Az 50-es toplista első 10 helyén a következők szerepelnek:

1. Hill Street Tai Wah Bak Chor Mee (Szingapúr)

2. Franklin's BBQ (Austin, USA, Texas)

3. Che Paek Pu Ob Voon Sen (Bangkok, Thaiföld)

4. Aling Lucing Sisig (Pampanga, Fülöp-szigetek)

5. Pak Sadi Soto Ambengan (Jakarta, Indonézia)

6. Datau Roast Goose (Shunde, Guangzhou, Kína)

7. General’s Lechon (Manila, Fülöp-szigetek)

8. La Guerrerense (Oaxaca, Mexikó)

9. Line Clear Nasi Kandar (Penang, Malajzia)

10. Chey Sua Fried Carrot Cake (Szingapúr)

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!