szerző:
hvg.hu

Növényi eredetű tejjel táplálták a fiukat, aki hét hónaposan belehalt az alultápláltságba.

Hat hónap felfüggesztett börtönre ítélte a bíróság Belgiumban azokat a szülőket, akiknek a hét hónapos kisfia meghalt, miután elégtelenül táplálták. A szülők egész pontosan növényi eredetű tejet adtak a csecsemőnek, miután az anyának nem indult meg a teje.

A növényi eredetű tejek teljesen alkalmasak a vegán táplálkozást választó felnőttek számára, de nincsenek meg bennük azok a tápanyagok, amelyek egy egy év alatti csecsemő fejlődéséhez szükségesek. A szülők, akiknek egészségboltjuk van, azért választották a zab-, rizs- és hajdinatejet, mert feltételezték, hogy Lucas laktóz- vagy gluténérzékeny.

Lucas 2014 júniusában halt meg a kórházban, miután egy homeopata orvos azt tanácsolta a szülőknek, hogy hívják a mentőket. A baba hét hónaposan mindössze 4,3 kg volt, alultáplált és dehidratált volt.

A szülőket azzal vádolták, hogy nem szándékosan a gyerek halálát okozták. A bíróság szerint Lucas apja és anyja figyelmen kívül hagyta a jeleket, amelyek arra utaltak, hogy a gyereküknek orvosi segítségre lenne szüksége. A gyerek halála után kiderült, hogy a gyomra teljesen üres volt, a szervei pedig a normális méretnek a felére csökkentek.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!