szerző:
hvg.hu

Érdemes tisztában lenni azzal, hogy a személyes döntéseink milyen hatással vannak a bolygóra, ahol élünk.

Azt talán nem kell magyarázni, hogy nemcsak Donald Trumpon múlik, hogy az emberiség tud-e bármit is kezdeni a klímaváltozással: az egyes emberek is sokat tehetnek, egy új tanulmány pedig segít beazonosítani a leghatékonyabb lépéseket. Ezek között van pár olyan, amely ismerősen hangozhat: mondjunk le az autóról, kerüljük a hosszú repülőutakat, és térjünk át a vegetariánus étrendre. Ezek az életmódbeli változtatások sokkal többet segítenek a környezetszennyezés visszafogásában, mint a többi, zöldnek tekintett tevékenység, mint az újrahasznosítás vagy a takarékos izzók használata. (De persze ezeket sem érdemes elhanyagolni.)

A legnagyobb hatása annak van, ha eggyel kevesebb gyereket vállalunk. Ezzel a döntéssel a tudósok számításai szerint 58 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást spórolunk meg a bolygónak évente. (Egy autó nélküli élettel 2,4, a transzatlanti repülőutak kiiktatásával 1,6, a vegetariánus étrenddel 0,8 tonnányi szén-dioxid-kibocsátást lehet megspórolni személyenként évente.)

A kutatók elismerik, hogy a gyerekvállalás egy abszolút személyes elhatározás, de szerintük érdemes tisztában lennünk azzal, hogy az életvitelünkkel kapcsolatos döntéseink miként befolyásolják az éghajlati változásokat, és ebben segítségünkre lehetnek az adatok.

A túlnépesedés a klímaváltozásról zajló vita egyik ellentmondásos témája, sokan rámutatnak például, hogy egy amerikai 40-szer nagyobb környezetszennyezést okoz, mint egy bangladesi, és hogy valójában nem a túlnépesedés, hanem a túlfogyasztás a gond. Egy új kutatás egyébként már arra jutott, mindkettő, vagyis a túlnépesedés és a túlfogyasztás is hozzájárult ahhoz, hogy a fajok hatodik tömeges kihalása már zajlik.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!