szerző:
MTI

Az aranysakál egyébként Európa délkeleti és középső területein honos.

Először észleltek aranysakál-szaporulatot Csehországban, ez az első alkalom, hogy az Európa délkeleti és középső részén élő ragadozó a kontinens északabbra fekvő részén is megjelent.

A közép-csehországi térségben fekvő Milovice város körzetében található természetvédelmi területen videokamerával észleltek egy kölykét gondozó nőstényt, és egy fotós fényképet készített egy fiatal sakálról – jelentette be hétfőn a Cseh Táj elnevezésű természetvédelmi szervezet.

A legutóbbi megfigyelések megerősítették a prágai Károly Egyetem szakembereinek a térségben 2015-16-ban végzett vizsgálódását. Az új fotók bizonyítják, hogy a ragadozó nemcsak megtelepedett a térségben, hanem szaporodik is – írták közleményükben.

Egy aranysakál nőstényt korábban már megfigyeltek a térségben, de nem dokumentálták. A milovicei eset az "első megbízható bizonyítéka a sakál szaporodásának Csehország területén, és egyben az eddigi legészakibb részén Európának" – közölte Martin Salek, a Cseh Tudományos Akadémia gerinceseket kutató intézetének tagja.

A sakál egy közepes termetű ragadozó, amely Európában főként a Balkánon és Közép-Európa délibb részein él. A cseh természetvédők szerint az állat megjelenése északabbra és nyugatabbra a klímaváltozás következménye. Európai elterjedését segíti a farkasok ember által történt kipusztítása is.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!