szerző:
hvg.hu

Országos csúcs született a minap Keszthelyen. Balaton ide vagy oda, víz nem kellett hozzá, inkább tűz, leginkább parázs.

 

Meg 64 kiló alapanyag – sertéscomb, császárszalonna, hagyma, paprika, gomba, cukkini – , amit 20 derék magyar 20 méter hosszú, 25 darabból összeokoskodott nyársra tűzött és egy mega, spéci grillsütőn parázs fölött félóra alatt készre sütött.

©

Aztán ahogy rendes rekordnak dukál, mert az lett belőle, megtörtént a hitelesítés, és pár perc múltán már nyoma sem volt a csúcsnak. Megették. Százan laktak jól belőle a keszthelyi INTERSPAR parkolójában.

 A Regnum nyársrekordhoz – mert hogy az áruházláncot ellátó bicskei üzemből érkezett a hús - az ötletgazda SPAR Magyarország vásárlói egy online játékban gyűjtötték a centimétereket, így került a parázs fölé   2000 centiméter hosszan rablóhús.

©

 A rablóhúst sokan leginkább grillnyársnak, esetleg sasliknak nevezik. Kétségtelen, a kaukázusi népek szabadtűzi konyhájáról indult világkörüli útra a „valami a nyárson” – pontosan ezt jelenti a tatár eredetű sislik szó. A grúzok mtsvadi, a görögök szuvláki, a törökök siskebab, mi magyarok meg rablóhús néven tartjuk számon az eredetileg bárányból, birkából, kecskéből nyársalt, fűszeres húsokat. Manapság a sok csirke, pulyka után éppen a sertésnek adnánk vissza jussát a jó magyar konyhán, nem véletlen, hogy ezt centizték Keszthelyen is.

Ja, hogy miért rablóhús a rablóhús? Egyes, szerintünk nem hitelesített,  gasztro források úgy tartják, erdei haramiák kedvenc étke volt, akik jártukban-keltükben szerezték be a maguk módján vásárokon, legelőkön, udvarokból, istállókból a napi betevőt.