szerző:
hvg.hu

Országos csúcs született a minap Keszthelyen. Balaton ide vagy oda, víz nem kellett hozzá, inkább tűz, leginkább parázs.

 

Meg 64 kiló alapanyag – sertéscomb, császárszalonna, hagyma, paprika, gomba, cukkini – , amit 20 derék magyar 20 méter hosszú, 25 darabból összeokoskodott nyársra tűzött és egy mega, spéci grillsütőn parázs fölött félóra alatt készre sütött.

©

Aztán ahogy rendes rekordnak dukál, mert az lett belőle, megtörtént a hitelesítés, és pár perc múltán már nyoma sem volt a csúcsnak. Megették. Százan laktak jól belőle a keszthelyi INTERSPAR parkolójában.

 A Regnum nyársrekordhoz – mert hogy az áruházláncot ellátó bicskei üzemből érkezett a hús - az ötletgazda SPAR Magyarország vásárlói egy online játékban gyűjtötték a centimétereket, így került a parázs fölé   2000 centiméter hosszan rablóhús.

©

 A rablóhúst sokan leginkább grillnyársnak, esetleg sasliknak nevezik. Kétségtelen, a kaukázusi népek szabadtűzi konyhájáról indult világkörüli útra a „valami a nyárson” – pontosan ezt jelenti a tatár eredetű sislik szó. A grúzok mtsvadi, a görögök szuvláki, a törökök siskebab, mi magyarok meg rablóhús néven tartjuk számon az eredetileg bárányból, birkából, kecskéből nyársalt, fűszeres húsokat. Manapság a sok csirke, pulyka után éppen a sertésnek adnánk vissza jussát a jó magyar konyhán, nem véletlen, hogy ezt centizték Keszthelyen is.

Ja, hogy miért rablóhús a rablóhús? Egyes, szerintünk nem hitelesített,  gasztro források úgy tartják, erdei haramiák kedvenc étke volt, akik jártukban-keltükben szerezték be a maguk módján vásárokon, legelőkön, udvarokból, istállókból a napi betevőt.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!