szerző:
hvg.hu

Chelsea Manning férfiként vonult börtönbe, de most nőként pózol a Vogue-ban.

A Vogue szeptemberi számában Annie Leibovitz fotózta az elmúlt évek legnagyobb kiszivárogtatási botrányának az egyik kulcsfiguráját, a transznemű Chelsea Manninget. „Azt hiszem, így néz ki a szabadság” – írta a Twitteren a piros fürdőruhában a tengerparton pózoló Manning.

A 29 éves Manninget 35 év börtönre ítélték 2013-ban, amiért titkos katonai dokumentumokat szivárogtatott ki a WikiLeaksnek. Barack Obama végül egy egyik utolsó elnöki intézkedésével az ötödére csökkentette az egykori katonatiszt büntetését.

Az eredetileg Bradley Manningként anyakönyvezett Chelsea egy nappal az ítélethirdetés után hozta nyilvánosságra, hogy transznemű. Az ügyvédei elérték, hogy hormonterápiát kapjon a börtönben, ahol kétszer is öngyilkosságot kísérelt meg, mert hiába kérvényezte, hogy szállítsák át egy női börtönbe. Májusban szabadult, azóta New Yorkban él.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!