szerző:
hvg.hu

A New York Timesban, egy amerikai professzor cikkében a magyarázat.

A szocializmus nem csak utazási korlátokat, szürke betonregeteg látványát jelenti és azt, ahogy nyomorúságos nők és férfiak hosszú sorokban állnak az üres piacok előtt, miközben a hatóságok a magánéletük után szaglásznak - ahogy az az amerikaiak sztereotípiáiban él a kelet-európai szocializmusról.

Bár ezek is igaz megállapítások, nem fedik le a teljes történetet. Volt a szocializmusnak ugyanis olyan előnye is, amely kevés figyelmet kpaott, nevezetesen, hogy a nők jobban élvezték a szexet - erről közölt terjedelmes cikket a New York Times. Eszerint például Németország 1990-es újraegyesítését követően végzett összehasonlító szociológiai tanulmányok szerint a keleti nőknek kétszer annyi orgazmusa van, mint a nyugatiaknak. Ez az eredmény a kutatókat is meglepte, ők ugyanis éppen ellenkező eredményt vártak a keletre és nyugatra jellemző eltérő élethelyzetek miatt.  

A cikkben idéznek egy most 65 éves bolgár nőt is, aki hasonlóan élte meg a kommunizmust, amikor "a rossz dolgok ellenére is tele volt az élete románccal". Szerinte neki örömtelibb élete volt 1989 előtt, mint amilyen stresszes van most a 70-es években született lányának.

A kommunizmus történetét és örökségét bemutató Red Century sorozatban megjelent cikk szerzője Kristen R. Ghodsee, a pennsylvaniai egyetem  professzora, aki több könyvet is jegyez az európai kommunizmus témájában.