szerző:
hvg.hu

A jövő heti teljes napfogyatkozást az USA államaiban lehet majd egészében vagy részlegesen megfigyelni. Az ott lakók már nagyon készülnek az eseményre.

Már csak kevesebb mint egy hét van hátra a teljes napfogyatkozásig, melyre többek között a kentuckyi Hopkinsville-ben és az oregoni Matressben számos szakértő készül. Várják, mi lesz majd, mikor a Hold teljes egészében eltakarja a Napot. A sötétség az Egyesült Államok egész területén tapasztalható lesz (67 mérföld szélességben).

A jelenség egyébként 4 órán keresztül tart majd, viszont a teljes napfogyatkozás ebből csak 2 perc 38 másodperc lesz. A rövid időtartam annak tudható be, hogy a területen 1700 mérföld/óra sebességgel halad át (ez kétszer olyan gyors, mint egy sugárhajtású repülő).

„A legfontosabb a biztonság, tilos szabad szemmel ilyenkor a Napba nézni” – mondja a Harvard asztrofizikusa a védőszemüvegek fontosságáról. A NASA pedig megjegyzi, attól, hogy az online árult terméken szerepel, hogy szoláris napszemüveg, még nem biztos, hogy valóban védelmet nyújt. „Nem számít, a kontinens mely pontján vagyunk, mindenhol érzékelhető a napfogyatkozás, Miamiban például 80%-os lesz”. A szemüvegen mindenképp szerepelnie kell az ISO logójának, viszont mivel ezt is könnyen lehet hamisítani, így mindenképp tesztelni kell a szemüveget: ha felvesszük, és semmit se látunk, akkor megfelelő védelmet nyújt.

Ide kattintva eléri a Nyüzsi további cikkeit, azonnali véleményeket, érdekességeket, szórakoztató mémeket, gif-eket, videókat.

(via: BBC)

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!