szerző:
Kaufmann Balázs - Czeglédi Fanni

Meglátogattuk a házaspárt, aki a nulláról kezdte újra az életét. Porrá égett ugyanis a házuk, amit korábban ismeretlen, hátrányos helyzetű családoknak ajánlottak fel ingyen nyaralásra.

Erdélyi Margit és férje, Major Attila neve már két éve felbukkant a sajtóban, amikor Sümegcsehiben lévő házukat hátrányos helyzetű családoknak ajánlották fel. Kilenc héten át kilenc családdal osztották meg lakhelyüket, akkor azt mondták, gyermekkacajjal szeretnék megtölteni házukat. Margiték ötletéből hamar mozgalom lett, az ország több pontjáról is csatlakoztak hozzájuk az ismeretlen családok, és ki-ki felajánlotta a nyaralóját, lakását. A Nyaralj nálunk ingyen! nevű egyesület azóta már majdnem 1000 családon segített. Január végén azonban leégett Margiték háza és mindenük porrá lett.

Bár az eset után néhány nappal még saját ruháik sem voltak, azt már eldöntötték, hogy a nyaraltatást mindenképpen folytatni fogják, erről már télen meséltek a Házon kívül című műsornak:

Nyolc hónappal a tűzeset után meglátogattuk videós stábunkkal a házaspárt Kustánszegen, a Göcsej Völgye kempingben. Kíváncsiak voltunk arra, hogyan alakult a sorsuk, sikerült-e az újrakezdés és az újjáépítés. Télen lényegében végiglakták a rokonokat: a gyerekeiknél, a barátoknál, ismerősöknél húzták meg magukat, de mindig idejében továbbálltak, nem szerettek volna senkire rátelepedni. Most egy mobilházban élnek a kemping területén, azt viszont továbbra sem tudják, hogy mi lesz velük, mikor beköszönt a hideg idő.

Bár Kustánszegen rengeteg segítséget kaptak, Sümegcsehiben az eset után leginkább kíváncsiskodók környékezték meg őket – azt viszont senki nem kérdezte meg, hogy van-e hol aludniuk, vagy szükségük lenne-e egy fogkefére. Érték viszont örömök is őket: a kempingben, a recepción találtak Attilának hat pár zoknit, Margitnak pedig régi festékes ruhákat.

Március elején költöztek át ide, Kustánszegre, és mint mesélik, mindig találtak valamilyen munkát, szépítenivalót a kempingben, a jóleső fizikai fáradtság pedig a lelküket is gyógyította. Természetes volt számukra, hogy a családok idén is jöhetnek hozzájuk, szerintük ajándékozni akkor a legnagyobb öröm, ha azokat lepjük meg vele, akiktől nem várunk viszonzást. A házaspár sajnálja azokat az embereket, akik nem adnak, akik az anyagiakhoz ragaszkodnak, hiszen „úgysem viszünk semmit magunkkal”.

A Nyaralj nálunk ingyen! nevű egyesület nemcsak a nyaraltatás miatt sikeres: Margiték beszámoltak róla, hogy sokszor hallják: az itt pihenő családok később maguk is elkezdenek valami jót tenni, még akkor is, ha csak egy kinőtt ruháról van szó, amit nem eladnak, hanem továbbadnak.

S hogy miből fizetik Margiték a hatalmas rezsit és a költségeket? Az egyesület évi 12 ezer forintos programdíjat kér a nyaralásért családoktól. Korábban megelőlegezett bizalommal éltek feléjük, havonta lehetett fizetni a pénzt, azonban voltak néhányan, akik júliusig fizették, a nyaralás után pedig egyszerűen eltűntek. A szabályzatot idén januárban módosították, de mivel tudják, hogy az összeg egy-egy családnak még így is megterhelő lehet, kitalálták a Fogadj örökbe egy családot! programot tavaly karácsony előtt egy hónappal. Kanadából, Csehországból is érkezett felajánlás, így 48 család juthatott el Margitékhoz.

Bevételforrás a kemping területén üzemelő büfé is: alacsony áron vehetnek a családok egy-egy jégkrémet gyerekeiknek, a betérő vendégek pedig szívesen isszák itt a kávéjukat, ugyanis a környéken itt a legolcsóbb. A Göcsej Völgye kempingről egyre többen hallanak, így a fizető vendégek (az osztálykirándulók és a betérő turisták, biciklis csoportok) is hozzájárulnak a családok nyaralásához. Van, aki akkor is mások életét helyezi a sajátja elé, mikor mindene odalesz.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!