szerző:
hvg.hu

A DNS-vizsgálat megerősítette, hogy teljes tévedésben voltak.

A 19. század végén Hjalmas Stolpe régész viking kori csontokra bukkant, és rögtön egy férfi maradványaiként azonosította, mivel harci felszereléssel és lovakkal temették el. Annak idején ez kijárt a hatalmas katonai vezetőknek.

Az Uppsala Egyetem régészei viszont most megállapították, hogy a férfinak hitt hadvezér tulajdonképpen nő volt. Először az az oszteológiai, vagyis csonttani vizsgálat mutatott erre, aztán a DNS-vizgsálat megerősítette, hogy a maradványok valóban egy női harcostól származnak.

A csontok mellett találtak egy kardot, egy baltát, egy dárdát, nyilakat, kést, pajzsokat és két lovat. Az ölében egy olyan társasjátékot találtak, amelyen kipróbálhatta a különböző harci taktikákat és stratégiákat, amiből arra következtettek, hogy befolyásos katonai vezető volt. A régészek azt mondjak, hogy nagy valószínűséggel megtervezte, vezette a csatákat, és részt is vett bennük.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!