szerző:
hvg.hu

Edie Windsor nem nyugodott bele, hogy néhai felesége után ingatlandót róttak ki rá, és beperelte az amerikai kormányt. A hosszas procedúra végül oda vezetett, hogy az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága kimondta: az azonos nemű pároknak jogukban áll az házasságot kötni bárhol az Egyesült Államok területén, és a szövetségi tagállamok ezt nem tilthatják meg nekik.

88 éves korában elhunyt Edith Windsor, az amerikai melegjogi mozgalom egyik arca, akit sokan csak Edie-ként emlegettek. 1929-ben született zsidó orosz bevándorlók gyermekeként Philadelphiában . Miután 1950-ben lediplomázott, férjhez ment, majd pár év múlva elvált. New Yorkban ismerkedett meg élete szerelmével Thea Spyerrel, akivel 44 évig élt együtt.

Amint a jogszabályok lehetővé tették, 1993-ban az első lehetséges napon regisztráltatták magukat élettársakként New York Cityben. 2007-ben, Kanadában házasodtak össze, miután kiderült, hogy Thea nagyon beteg. Edie 2009. február 5-én veszítette el szerelmét és feleségét.

A gyászt csak súlyosbította, hogy az illetékes szövetségi adóhivatal 363 ezer dollár ingatlanadót rótt ki rá elhunyt társával összefüggésben. Mivel az akkor amerikai törvények alapján nem minősültek házastársaknak, Edie-nek a jogszabály szerint nem járt adómentesség, amit a házaspárok életben maradt tagjai egyébként megkapnának.

Edie Windsor beperelte az amerikai kormányt, és vitatta az akkor érvényes házasságvédelmi törvényt, amely kimondta, hogy csak férfi és nő között létezhet házasság. Ő lényegében emiatt esett el ugyanis az adómentességtől, és ez alkotmányellenes volt - foglalta össze a BBC.

Az amerikai legfelsőbb bíróság egyetértett ezzel az érveléssel 2013-ban, és ez a döntés jelentette az alapját végül annak, hogy felülbírálták a házasságvédelmi törvény azonos neműek házasságát kizáró részét. Két évvel később, 2015 júniusában pedig az Egyesült Államok Legfelsőbb Bírósága azt is kimondta, hogy az azonos nemű pároknak jogukban áll az házasságot kötni bárhol az Egyesült Államok területén, a szövetségi tagállamok ezt nem tilthatják meg nekik.

Ez sok minden más mellett azért is volt történelmi döntés, mert a 2015-ös határozat előtt több szövetségi tagállam már engedélyezte a melegházasságokat, ezek elismerésével azonban az eltérő szabályozás miatt problémák voltak.

Pont ilyen problémája volt egyébként Jim Obergefellnek, aki azután indított pert, hogy Ohio állam nem volt hajlandó őt házastársként feltüntetni párja, a 2013-ban elhunyt John Arthur halotti bizonyítványán. A két férfi annak idején Marylandben házasodott össze. Korábbi hírek szerint a történetükből film is készülhet.

2004-ben Massachusetts volt az első állam, amely legalizálta az azonos nemű párok frigyre lépését. A legfelsőbb bíróság 2013-ban kimondta azt is, hogy szövetségi szinten is tiszteletben kell tartani az olyan államokban megkötött házasságokat, amelyekben legalizálták ezeket. Egyúttal hatálytalanította az 1995-ös házasságvédelmi törvény egyes rendelkezéseit.

Edie Windsor halálhírét második felesége, Judith Kasen-Windsor erősítette meg a The New York Times-nak. Ők 2016. szeptember 26-án házasodtak össze New Yorkban. Edie akkor 87, Judith 51 éves volt.

Két korábbi amerikai elnök, így Bill Clinton és Barack Obama is részvétét fejezte ki a családnak.

Csatlakozzon a HVG Pártoló Tagsághoz!

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!