szerző:
hvg.hu

Valószínűleg a kaposvári polgárok is elbizonytalanodtak, amikor azt olvasták a hírekben, hogy övék Európa legszebb főtere. Sajnos ez így ebben a formában nem igaz.

"A kaposvári Kossuth tér lett Európa legszebb főtere" - írta az MTI péntek esti hírében, aztán szombatra jól meg is fotózták a témát, így már tizenhatszor szerepel ez a mondat a hírfolyamukban. Tovább olvasva azonban kiderül, hogy nem pont arról van szó, hogy mondjuk innentől kezdve Kaposvár hivatalosan is szebb főtérrel büszkélkedhet, mint mondjuk Siena. De legalább virágosabbal. 

A Európai Virágos Városok és Falvak Versenyét (Entente Florale Europe) egy nonprofit szervezet szervezi, amelyre minden ország nevezhet egy várost és egy falut, amelyek aztán vagy egy aranyérmet, vagy egy ezüstérmet nyernek. Kaposvár például a város kategóriában ezüstérmet kapott, de ez nem a főterére vonatkozik, hanem arra, hogy mennyire élhető a környezet a városban. A zsűri végigmegy pár hónap alatt a jelölt városokon, és mindegyiknek ad egy ezüstöt, vagy egy aranyat. A városok között például öt aranyat és három ezüstöt osztottak ki, mást nem. Ugyanígy a falvakon is, a magyar jelölt ebben a kategóriában Tihany volt, és aranyat is kapott. Itt három aranyat és négy ezüstöt osztottak ki a hét jelölt között. Vagyis így mindenki jól jár.

Ja, és hogy mely országok adtak le idén jelölést város kategóriában? Hát összesen hét európai ország: Ausztria, Belgium, Csehország, Németország, Magyarország, Hollandia, Szlovénia (ők két várost is jelöltek.)

Szóval tehát van egy verseny, amelyen hét ország indítja egy-egy élhető környezetűnek tartott városát, és ezek közül a városok közül Kaposvár különdíjra pályázott, és meg is kapta azért, mert szép és virágos a főtere, illetve a virágok szépen passzolnak a térhez. Tavaly egyébként Mosonmagyaróvár is megkapta ugyanezt a díjat.

Nézegessen képeket a legszebb virágos főtérről:

©
©
©
©

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!