szerző:
T.S.

Kétszer is meg kellett néznünk a ponttáblázatot, hogy higgyünk a szemünknek: két díjat is hazahoztak a magyarok múlt hét végén a szlovéniai Medvodéban 28 csapat részvételével megrendezett BBQ Openről.

A világ legjelentősebb, több mint 20 ezer taggal rendelkező BBQ szervezetének, a Kansas City Barbeque Society-nek (KCBS) az égisze alatt szervezte meg szeptember 16-17-én a szlovén tagszervezet a Zbilje-tónál az első nemzetközi barbecue versenyét. A megmérettetésen a csapatok kétharmada volt külföldi, köztük a Magyarországot képviselő Nyárspolgár BBQ és a Közel a Tűzhöz.

Az esős, viharos idő ellenére naná, hogy forró hangulatú sütögetésen a következő versenykategóriákban "füstösödtek" a versenyzők: csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy (brisket) és pluszként a meglepetés Mystery Box kategória. Nem volt választgatás, mindenkinek minden kategóriában meg kellett sütnie a maga pecsenyéjét. 

A legnagyobb kihívást jelentő, királykategóriaként is emlegetett brisket (marhaszegy) győztese az Adorjányi Máriusz, Kondákor Bálint, Németh Levente által alkotott Nyárspolgár BBQ teamje lett. Ugyanakkor az összesített versenyben a 28 csapat között az előkelő pontszerző 5. helyen végeztek.

BBQ trófea a magyaroknak
©
Tökéletes szegy
©
Nyárspolgárok
©

A meglepetés kategória, a Mystery Box nyerteseként került az élre másik csapatunk, a Közel a Tűzhöz. Hogy miért meglepetés? Mert a tetthelyen derül ki, mivel is kell boldogulni. Ezúttal: "kaptunk egy pár szlovén kolbászt, abból kellett alkotni. Csináltunk kolbászos lecsóval töltött rétest, Grana Padano vitorlával és kolbászmorzsával" – tudósította rajongóit a csapat. A Carniolan kolbászt meg is tarthatnák kabalának a továbbiakban. Összetett eredményükkel egyébként beletrafáltak a mezőny közepébe, a 13. helyre kerülve.

A Közel a Tűzhöz kolbászos rétese
©

Akár már készülhetnek is a következő nagy versenyre, amely a magyarországi BBQ történetének fontos mérföldköve lesz. Tokaj-Hegyalja szívében, Tállyán rendezik meg az első hazai hivatalos pontszerző és pénzdíjas barbecue versenyt, a Master Series Sanctioned Contest a KCBS védnöksége alatt. Az október 13-15 között sorra kerülő eseményen közel 40 hazai és külföldi csapat verseng a 6400 eurós összdíjazásért. A KCBS felajánlása szerint a legjobb helyezést elérő magyar csapat szabad kártyát kap a 2018-as Jack Daniel’s világbajnokságra.

Tállyán már gyakorlatoznak
©

Ja, azt meg majdnem elfeledtük mondani itt a nagy lelkesedésben, hogy a szlovéniai BBQ Open 2017-en a Grand Champion címet az olasz Brigboys BBQ Team vihette haza, míg Reserve Champion a német Dragon BBQ lett. Az összesített verseny 3. helyét pedig az osztrák Baldicue csapat érdemelte ki. S tényleg érdemes böngészni a pontszerző táblázatot, hogy BBQ-fanok kikre, mire számíthatnak Tállyán.

Érdekesnek találta cikkünket?
Legyen HVG pártoló tag!

A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Tagjainknak heti exkluzív hírlevelet küldünk, rendezvényeket kínálunk, a könyveinkre és egyéb termékeinkre pedig komoly kedvezményt adunk. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! „Amikor annyira eluralkodik a mindennapi életünkön a virtualitás, üdítő igazi emberi kapcsolatokat építeni.”
K. Erna – Pártoló tag


„Régóta olvasom a HVG-t és cikkei között mindennap találok érdekfeszítőt!”
H. Szabolcs - Támogató
Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!
A HVG Pártoló Tagság programja az első olyan kezdeményezés, aminek keretében az olvasóink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, és támogatásukkal segíthetik, hogy újságírói munkánkat továbbra is az eddig megszokott magas színvonalon végezhessük. Támogatóként már heti egy kávé árával is hozzájárulhat a minőségi újságíráshoz! Csatlakozzon programunkhoz, támogassa munkánkat egyszeri hozzájárulással vagy fizessen elő a hetilapra!