szerző:
T.S.

Kétszer is meg kellett néznünk a ponttáblázatot, hogy higgyünk a szemünknek: két díjat is hazahoztak a magyarok múlt hét végén a szlovéniai Medvodéban 28 csapat részvételével megrendezett BBQ Openről.

A világ legjelentősebb, több mint 20 ezer taggal rendelkező BBQ szervezetének, a Kansas City Barbeque Society-nek (KCBS) az égisze alatt szervezte meg szeptember 16-17-én a szlovén tagszervezet a Zbilje-tónál az első nemzetközi barbecue versenyét. A megmérettetésen a csapatok kétharmada volt külföldi, köztük a Magyarországot képviselő Nyárspolgár BBQ és a Közel a Tűzhöz.

Az esős, viharos idő ellenére naná, hogy forró hangulatú sütögetésen a következő versenykategóriákban "füstösödtek" a versenyzők: csirke, sertésoldalas, sertéslapocka, marhaszegy (brisket) és pluszként a meglepetés Mystery Box kategória. Nem volt választgatás, mindenkinek minden kategóriában meg kellett sütnie a maga pecsenyéjét. 

A legnagyobb kihívást jelentő, királykategóriaként is emlegetett brisket (marhaszegy) győztese az Adorjányi Máriusz, Kondákor Bálint, Németh Levente által alkotott Nyárspolgár BBQ teamje lett. Ugyanakkor az összesített versenyben a 28 csapat között az előkelő pontszerző 5. helyen végeztek.

BBQ trófea a magyaroknak
©
Tökéletes szegy
©
Nyárspolgárok
©

A meglepetés kategória, a Mystery Box nyerteseként került az élre másik csapatunk, a Közel a Tűzhöz. Hogy miért meglepetés? Mert a tetthelyen derül ki, mivel is kell boldogulni. Ezúttal: "kaptunk egy pár szlovén kolbászt, abból kellett alkotni. Csináltunk kolbászos lecsóval töltött rétest, Grana Padano vitorlával és kolbászmorzsával" – tudósította rajongóit a csapat. A Carniolan kolbászt meg is tarthatnák kabalának a továbbiakban. Összetett eredményükkel egyébként beletrafáltak a mezőny közepébe, a 13. helyre kerülve.

A Közel a Tűzhöz kolbászos rétese
©

Akár már készülhetnek is a következő nagy versenyre, amely a magyarországi BBQ történetének fontos mérföldköve lesz. Tokaj-Hegyalja szívében, Tállyán rendezik meg az első hazai hivatalos pontszerző és pénzdíjas barbecue versenyt, a Master Series Sanctioned Contest a KCBS védnöksége alatt. Az október 13-15 között sorra kerülő eseményen közel 40 hazai és külföldi csapat verseng a 6400 eurós összdíjazásért. A KCBS felajánlása szerint a legjobb helyezést elérő magyar csapat szabad kártyát kap a 2018-as Jack Daniel’s világbajnokságra.

Tállyán már gyakorlatoznak
©

Ja, azt meg majdnem elfeledtük mondani itt a nagy lelkesedésben, hogy a szlovéniai BBQ Open 2017-en a Grand Champion címet az olasz Brigboys BBQ Team vihette haza, míg Reserve Champion a német Dragon BBQ lett. Az összesített verseny 3. helyét pedig az osztrák Baldicue csapat érdemelte ki. S tényleg érdemes böngészni a pontszerző táblázatot, hogy BBQ-fanok kikre, mire számíthatnak Tállyán.

HVG Pártoló Tagság program

Több mint 1 milliós olvasótáborunk zöme már a digitális, ingyenes tartalmainkból tájékozódik. Az ezt lehetővé tevő hirdetéseken alapuló üzleti modellre azonban nagy nyomást helyeznek a technológiai vállalatok és a független médiát ellehetetlenítő politika.
Azért, hogy továbbra is a tőlünk telhető legmagasabb színvonalon szolgáljuk ki olvasóinkat Pártoló Tagsági programot indítunk. Tagjaink közelebb kerülhetnek szerkesztőségünkhöz, illetve számos előnyt élvezhetnek.
Csatlakozzon programunkhoz, vagy támogasson minket egyszeri hozzájárulással!